Kinezi planiraju misije na Mjesec i Mars

Kina je obećala danas da će ubrzati razvoj svoje svemirske industrije kako bi postala prva država koja je izvršila meko slijetanje istraživačke sonde na dalju stranu Mjeseca do 2018. i realizovala misiju na Mars do 2020. godine.
“Istraživanje ogromnog kosmosa, razvoj svemirske industrije i razvoj Kine u svemirsku silu je san koji istrajno pokušavamo da ostvarimo”, piše u dokumentu kojim je predstavljena svemirska strategija ove zemlje u narednih pet godina.

U tekstu se navodi da Kina želi da koristi svemir u mirovne svrhe i da garantuje nacionalnu bezbjednost, kao i da sprovodi najnovije naučne eksperimente.

Dokument, koji je objavila kancelarija za informisanje kineskog kabineta, ukazuje na rastuće ambicije Kine i sve napredniji svemirski program.

Kina poklanja veliku pažnju razvoju svoje svemirske industrije, koja je simbol nacionalnog prestiža i nešto po čemu će se ta zemlja istaći u svijetu.

U ovom dokumentu to nije precizirano, ali je od ranije poznato da je krajnji cilj Kine da pošalje astronauta na Mjesec.

Rusija i SAD imaju više iskustva u svemirskim putovanjima sa ljudskom posadom, ali je kineski program, koji ima snažnu podršku vojske, ostvario veliki napredak za relativno kratko vrijeme.

Prva kineska svemirska misija obavljena je 2003, a 2013. godine obavljena je svemirska šetnja i spušten rover na Mjesec. To je bilo prvo meko slijetanje na Zemljin satelit od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*