Svijet u 2016. godini

Veći dio planete je 2016. godinu proveo u miru. Ipak teroristički napadi, narušeni međunarodni odnosi, procesi i političke odluke izazivale su strah i osude svijeta.

Pokušaj državnog udara u Turskoj, opsada Alepa i izvlačenje civila iz te enklave , zatim atentat na ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova neki su od događaja iz godine na izmaku. 2016 je obilježila i pobjeda Donalda Trumpa koji  je 45. predsjednik SAD-a, kao i smrt Fidela Kastra, kubanskog vođe.

Ipak, 2016. će ostati zapamćena kao godina brojnih terorističkih napada i incidenata u zemljama Evropske unije, Libiji, Siriji, Iraku, zatim Nigerii, Somaliji, Burkini Faso, Kamerunu, Pakistanu, Afganistanu, te Indiji, Jemenu, Filipinima, Kongu, Nigeru, Bangladešu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu. Podsjećamo na napad u Briselu, u Nici, napad na Berlin, u Istanbulu, Bagdadu, dvostruke napade u Kabulu, Quetti u Pakistanu , napad u pakistanskom Lahoreu.

Lokacije najvećih ratova u 2016. Gdje je u sukobima uzrokovana smrt manje od 10.000 osoba locirani su uglavnom u Africi i Aziji, uz izuzetak Ukrajine. Najveći sukobi su rat u Južnom Sudanu i Sudanu, rat u Somaliji, sukobi u Libiji, rat u Jemenu i tursko-kurdski konflikt.Uslovno rečeno manji ratovi u 2016. godini uzrokovali su smrt blizu 18.000 civila i vojnika.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*