Tirana, Albanija - 10. januar 2017: Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji, u okviru koje se sastao s albanskim kolegom Ditmirom Bushatijem s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i geopolitičkim izazovima s kojima se posljednjih godina suočavaju zemlje regiona i Evrope. ( Anadolu Agency - Olsi Shehu )

Albanija i Crna Gora razmatraju modernizaciju i otvaranje novih graničnih prijelaza

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji, u okviru koje se sastao s albanskim kolegom Ditmirom Bushatijem s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i geopolitičkim izazovima s kojima se posljednjih godina suočavaju zemlje regiona i Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Albanski šef diplomatije je istakao da je tokom sastanka s crnogorskim ministrom razgovarao u međugraničnoj saradnji, konkretno o projektima za modernizaciju graničnih prijelaza što je, kako je kazao, u interesu obiju zemalja.

“Razgovarali smo i o mogućnostima otvaranja novih graničnih prijelaza u područjima gdje ima investicija. Također smo se dotakli NATO integracija, procesa kojem Albanija pruža podršku, jer ga smatra značajnim kada su u pitanju sigurnost i investicije u regionu”, rekao je Bushati koji je ocijenio da je Crna Gora napredovala i u procesu evropskih integracija.

Bushati je prokomentarisao i nazvao “neproduktivnim” izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da albanska dijaspora priprema zauzeti srpska diplomatsko-konzularna predstavništva kako bi prisilila Beograd da odustane od gonjenja Ramusha Haradinaja, uhapšenog po potjernici Srbije.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović potvrdio je odlučnost vlade svoje zemlje za nastavak intenziviranja bilateralne saradnje s Albanijom i ulazak u EU i NATO.

Istakao je da je članstvo u NATO-u izuzetno bitno za stabilnost regiona, i u tom smislu dodao kako očekuje da će Crna Gora već ove godine postati punopravna članica Sjevernoatlanskog saveza.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*