Video: Najavljene aktivnosti humanitarne akcije pod nazivom „Stop raku grlića materice“

Sedmica prevencije raka grlića materice obilježava se krajem januara u brojnim zemljama Evrope. Aktivnostima u okviru humanitarne akcije pod nazivom „Stop raku grlića materice“, i ove godine po drugi put su se pridružili Klinika za ginekologiju i aktušerstvo Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, i Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona.

Brojne aktivnosti do 21.januara, biće railizovane u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta Medicus. Tim povodom danas je održana press konferencija.Kako je istaknuto, prošlogodišnja akcija je dala rezultate, smanjen je broj oboljelih sa 37,9% na 32,8%, a procenat otkrivenosti raka grlića materice u prvom stadiju bolesti povećan je sa 25% na 44%.

Aktivnosti humanitarne akcije „Stop raku grlića materice“ su već počele edukativnim predavanjima u lokalnim domovima zdravlja. Studenti Medincinskog fakulteta u Tuzli će dijeliti edukativni materijal u svim općinama TK, a centralna aktivnost će biti u utorak u Tržnom centru Omega. U četvrtak će ginekolozi, medicinske sestre, studenti i osoblje Zavoda za javno zdravstvo TK obići žene u izbjegličkom naselju Mihatovići, dok je za petak na Trgu slobode najavljena manifestacija pod nazivom „biser mudrosti“. Završna manifestacija pod nazivom „Ljepota života“ je u subotu 21.januara, kada će u Bingo citi centru biti organizovana javna edukacija i mini koncert budućih doktora.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*