Pendeš: O učešću OSBiH na obilježavanju neustavnog dana RS – do 2. februara

Tek nakon okončanja analize, ispitivanja i istraga o učešću OSBiH na obilježavanju neustavnog 9. januara u Banja Luci,  do 2. februara, Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH bi mogla  razmatrati ovo pitanje, rekla ministrica odbrane Marina Pendeš.

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sjednici prihvatili prijedlog da se na dnevni red sjednice uvrsti Informacija o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara.

To je predložio član Komisije Hazim Rančić (Stranka demokratska akcije – SDA) ocjenjujući da je potrebno o svemu raspraviti zbog brojnih informacija koje su se pojavile u javnosti tim povodom.

Ministrica odbrane Marina Pendeš, koja je prisustvovala današnjoj sjednici, kazala je da bi trebalo sačekati da se okonča analiza, ispitivanje i istraga o tome za koju je zadužen načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Ante Jeleč, a to bi trebalo biti završeno do 2. februara.

U toj analizi, pojasnila je Pendeš, biti će ispitano da li je došlo do narušavanja ili zloupotrebe pojedinaca ili institucija kada je u pitanju implementacija zakona o odbrani i službi u Oružanim snagama, ali i svih važećih podzakonskih akata nastalih iz ta dva zakona koji se tiču angažiranja OSBiH povodom obilježavanja 9. januara

– Načelnik Zajedničkog štaba zadužen je da do 2. februara dostavi cjelovit izvještaj s prijedlogom mjera ukoliko se utvrdi da je došlo do povreda zakona i zakonitosti – dodala je Pendeš.

Podvukla je da Oružane snage i Ministarstvo odbrane imaju gotovo 11.000 ljudi i svi su dužni poštovati zakone i zakonitosti, ali ona smatra da su njeni zamjenici uradili sve što je skladu sa zakonom.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*