Tuzlanski Dom zdravlja: Edukativno predavanje – „Stop raku grlića maternice“

Služba za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica tim povodom a u sklopu ove humanitrane akcije za 20.januar (petak) u 10.00 sati u prostorijama škole za trudnice održava edukativno predavanje.

Tema:“Stop raku grlića materice“.Predavanje će održati dr.sc.med. Edin Ostrvica.Poziv je otvoren za sve žene a posebno treba istaći da će nakon predavanja svima biti urućeni vaučeri za besplatan papa test.

„Stop raku grlića materice“  je najmasovnija zdravstvena akcija u našoj zemlji.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti. Da svake dvije minute u svijetu od raka grlića materice umre jedna žena porazni su podaci, zbog čega ovakve akcije imaju višestruki značaj, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da živimo u zemlji u kojoj je briga o ženskom zdravlju posebno reproduktivnih organa žene i dalje tabu tema.

No, zahvaljujući udruženju ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona, za samo jednu godinu aktivnosti na području Tuzlanskog kantona povećan je broj otrkivenih karcinoma u ranom izlječivom stadiju sa 31 na 40,38 posto što je zaista značajno povećanje. Čak je i učestalost pojavnosti karcinoma grlića materice za godinu dana u Tuzlanskom kantonu smanjena za sedam posto.

Centralna aktivnost ove humanitarne akcije zakazana je za 20. januar kada će na Trgu slobode u Tuzli više od 150 ljekara i medicinara formacijom u obliku bisera mudrosti, koji je simbol borbe protiv grlića materice poslati poruku u svijet.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*