Završna manifestacija podrške projektu „Evropska sedmica prevencije raka grlića maternice“

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli, u saradnji sa klinikom za ginekologiju UKC-a Tuzla a na čelu sa načelnicom prof.dr. Dženitom Ljucom od 16. do 21. januara realizuje  tradicionalnu akciju obilježavanja “Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice” u svim općinama našeg kantona. Akcija je  bazirana na edukaciji o značaju prevencije i sprovodi se u Bingo centrima u Lukavcu, Kladnju, Srebreniku i Tuzli.

U okviru ove aktivnosti, Zavod za javno zdravstvo TK i UKC Tuzla organizovali su i akciju preventivnih pregleda i pretraga za otkrivanje raka grlića maternice, preglede općeg zdravstvenog stanja i mikrobiološke preglede vaginalnih briseva, za žene smještene u izbjegličkom naselju Mihatovići.

Aktivnostima je obuhvaćeno 200 žena iz pomenutog naselja, kojima je kompanija Bingo donirala higijenske pakete koji sadrže osnovne artikle za ličnu higijenu.

U subotu, 21. januara 2017. u periodu od 12 do 16h u BINGO City Centru održat će se još jedna u nizu aktivnosti povodom obilježavanja „Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice“, kada će pripadnice ljepšeg pola imat priliku da se informišu na koji način mogu da budu odgovornije prema svom zdravlju, redovno odlaze na preglede, ali i čuju iskustva žena koje su vodile borbu sa ovom opakom bolešću.

Također, za sve posjetioce centra bit će upriličen i koncert studenata završne godine Medicinskog fakulteta.

(RTV7)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*