Zbog “alternativnih činjenica” Orwellov roman “1984” ponovo na listi bestellera

Slavni distopijski roman “1984” autora George Orwella koji govori o totalitarnom režimu koji vlada u budućnosti (s obzirom na vrijeme kada je roman napisan), te o pojedincu koji pokušava živjeti unutar tog režima, našao se na šestom mjestom Amazonove bestseller liste.

Novootkrivena popularnost romana dolazi nekoliko dana nakon što je Bijela kuća izrazila ogorčenje medijskim izvještajima i optužila medije da su podcijenili broj ljudi na inauguraciji.

“Smatrat ćemo novinare odgovornima. Ovo je bila najposjećenija inauguracija u historiji”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer u jednoj od nekoliko izjava koje su u suprotnosti s fotografijama i statistikama.

Trumpova savjetnica Kellyanne Conway je na tvrdnju voditelja NBC-a da je Spicer lagao uzvratila da je on samo ponudio alternativne podatke, a upravo ta fraza podsjeća na Orwellovo “Ministarstvo istine” koje se bavi lažima i propagandom.

Ipak, ovo nije prvi put da je “1984” doživio porast prodaje u posljednjih nekoliko godina. Knjiga je postala veoma popularna i prodavana i 2013. godine nakon što je Edward Snowden otkrio masovne razmjere špijunaže američke vlade.

Činjenica je da “1984” nema status bestsellera samo zbog Trumpa, a i dalje je obavezna lektira u većini škola.

Roman “1984” je prvi put objavljen 1949. godine, a opisuje buduće autoritativno društvo. Riječ je o veoma cijenjenom romanu koji je jedan od najutjecajnijih romana dvadesetog stoljeća.

Radnja romana dešava se u superdržavi Oceaniji u kojoj je ograničena sloboda mišljenja. “1984” problematizira i utjecaj sveprisutnog nadrzora države i korištenja propagande u pravovjernosti svemoćnog vođe poznatog kao “Veliki brat”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*