Piano fest Tattile ove godine u Sarajevu

Drugo izdanje Piano festa Tattile biće održano u Sarajevu od 24. – 26. marta. Festival
namijenjen usavršavanju mladih pijanista i pedagoga realizuje se u saradnji sa Bošnjačkim institutom, Narodnim pozorištem Sarajevo i JU Osnovna muzička i baletska škola „Novo Sarajevo.

U trodnevnom programu planirane su majstorske radionice i seminari namjenjeni učenicima muzičkih škola, njihovim roditeljima, muzičkim – klavirskim pedagozima, ali i svim ljubiteljima klasične muzike. Kao i prošle godine, gosti Festivala su eminentni klavirski pedagozi i pijanisti, koji će prisutnima predstaviti izuzetno aktuelne pedagoško-metodičke teme. Tako će publika Piano festa Tattile imati priliku čuti zanimljivosti iz oblasti plesne i muzikoterapije, komparaciju zapadne i istočne metodike rada u nastavi ali i prisustvovati majstorskoj radionici prof. Rubena Dalibaltayana (HR).

Uz ovog respektabilnog i etabliranog pijanistu i pedagoga, učešće će kao predavači uzeti i Ivana Hadžihasanović (BiH), Maida Idrizović (BiH) i Gregor Vidović (Njemačka).

„Piano fest Tattile nastoji biti ne samo mjesto za usavršavanje mladih pijanista i pedagoga iz regije, nego i platforma za razvoj pijanizma, te podrška u afirmaciji svim mladim pijanistima“ ističe Iva Pašić, umjetnička direktorica festivala Tattile.

„Taj smo cilj ostvarili već u prvoj godini djelovanja, kada smo po završetku Festivala omogućili dalje usavršavanje za jednog učesnika te organizirali prvi solistički koncert mladog BH pijaniste Damira Durmanovića, koji se uspješno školuje u Engleskoj. I ove godine obezbjedili smo nagradu za najatraktivniju izvedbu po izboru publike na koncertu mladih pijanista. Jednokratnu stipendiju u iznosu od 500 KM obezbjeđuje njemačka kompozitorica i pijanistica, bh porijekla, Belma Bešlić Gál“.

U programskom dijelu Festivala su tri koncerta: mladih pijanista, učesnika majstorske radionice, te koncert Aljoše Jurinića na koji su organizatori posebno ponosni.

„Koncert Aljoše Jurinića svakako će biti poslastica za sve ljubitelje klasične muzike. Već se osjete pozitvne reakcije publike na događaj koji je pred nama. Ponosni smo da možemo
ugostiti ovog izuzetnog mladog hrvatskog pijanistu koji je srca publike osvojio pojavljujući se u finalima dvaju najprestižnijih svjetskih takmičenja – International Chopin Piano Competiton u Poljskoj i Queen Elizabeth u Belgiji“ ističu organizatori. „

Aljoša Jurinić svoje prvo predstavljanje bosanskohercegovačkoj publici, imaće u velikoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo. Zašto ga muzički kritičari i mediji nazivaju nasljednikom Ive Pogorelića, ostavljamo publici da čuje i vidi“.

Piano Fest Tattile prvi put je održan u Tuzli, u martu prošle godine. Uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, te medijsku podršku Radio Antena, RSG Sarajevo i MediaBoarda, ovogodišnje izdanje Festival svim zaljubljenicima klasike obećava neponovljivo muzičko iskustvo.

(fokus.ba/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*