Grad Tuzla će sutra obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Grad Tuzla će u petak, 27. januara 2017. godine obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Tim povodom delegacija Grada Tuzla će u 11,00 sati položiti cvijeće pred spomenik “Suza” u Tuzli, ulica Turalibegova bb (Spomenik se nalazi preko puta zgrade MUP-a, u parku ispred zgrade Cipelići).

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005 godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. januar). Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spječavanju čina genocida u budućnosti.

27. januara 1945. sovjetske jedinice ušle su u najzloglasniji i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj te se ovaj datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U tom logoru i mučilištu nevinih život je izgubilo više od milijun ljudi od kojih su 90 posto bili Židovi. Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u europskim zemljama u kojima je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, a od čega oko 31 milijun civila što se nije dogodilo nikada prije u povijesti ratova.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*