Po motivima romana „ Ruža „ autorice Nure Bazdulj Hubijar, Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla i Pozorište mladih Tuzle snimaju igrani film

Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla i Pozorište mladih Tuzle se svake godine trude da djeci i mladima ponudi paletu različitih projekata, koji su od značaja za njihov razvoj i izgradnju zdravih ličnosti. Svake godine, grupa mladih ljudi se usmjeri na istraživanje potreba i problema mladih, te na osnovu rezultata istraživanja kreiramo različite projekte putem kojih nastojimo doprinijeti prevenciji, rješavanju ili informisanju o navedenim problemima..

O problemima u društvu kroz historiju, koji se i danas ponavljaju, najčešće je pisano u knjigama i romanima. U škole je uvedena obavezna školska lektira koja služi da unaprijedimo način razmišljanja, dugoročno mijenjamo stavove i mišljenje, te da se na taj način lakše naučimo suočavati sa različitim situacijama u životu. Djeca i mladi, usljed razvoja tehnologije i dostupnosti informacija sa interneta, sve manje čitaju knjige, ne dozvoljavajući pritom sebi da izvuku svoju pouku iz knjige, koja će ih pratiti kroz život.

Zbog svega toga, odlučili su da na jedan drugačiji način dođu do krajnjih korisnika i da putem snimanja kratkog filma dopru do svijesti djece i mladih. Uzevši „Ružu“ autorice Nure Bazdulj Hubijar – koja je dio lektire u osnovnim školama – kao osnovu za priču, odlučili su ući u proces snimanja kratkog filma „Ruža“, ističući pritom  probleme i prijetnje koje nepravilni odnosi u društvu nose sa sobom. „Ruža“ je roman koji govori o predrasudama, o  tome kako društvo odbacuje, “etiketira“  i osuđuje dječaka koji je siromašan i povučen, o raspadu braka i svađama roditelja, posljedicama tih svađa i takvih odnosa, o raspadu zajedničke države, zajedničkih principa i vrijednosti življenja, te o kajanju koje, ako uslijedi kasno, nema efekte na  promjenu situacije. Veoma često, u ovakvim situacijama, pomoć struke i psihoterapeuta nužno je potrebna za iscjeljenje i zdravo odrastanje, te se film dotiče informisanja mladih o profesiji psihologa prema kojoj djeca i mladi imaju strahove, predrasude, izbjegavanja…

Film je sniman u periodu decembra 2016. i januara 2017.na lokacijama Grada Tuzla.

Režiju filma potpisuje Adnan Mujkić, a scenario Amila Beširović.

U filmu igraju: Remira OSMANOVIĆ, Olivera BLAŽEVIĆ, Amila BEŠIROVIĆ, Emina GOLETIĆ, Adnan MUJKIĆ, Eldar ZUBČEVIĆ, Benjamin AVDIĆ, Amina ZAHIROVIĆ, Amila KADIĆ, Toni KRSTIĆ, Kemal FAZLIĆ, Saša PAVLOVIĆ, Sanja VULETA, Mustafa BEŠIĆ, Tarik KAČAPOR,  Iva ŠIMIĆ, Amna SAKIĆ i Azur RAMAŠ. Kamermani su Benjamin Bakija, Dejan Gegić i Jasenko Stojaković, dok su za ton i rasvjetu zaduženi: Ademir Omerćehajić, Nermin Brković i Tarik Omerćehajić. Rekvizitu je pripremila Hana Džaferović, kostime Selma Ćatibušić. Šminku i frizure potpisuju: Meliha Hamzić, Emira Sočić, Ajdin Fejzić i Melisa Telarević.

Projekat podržali: Grad Tuzla, Fondacija tuzlanske zajednice i Akademija dramskih umjetnosti Tuzla.

Premijera filma zakazana je za mart/april 2017.

(RTV7)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*