Rudari pozivaju na donošenje odluke o pokretanju izgradnje Bloka 7

Predstavnici Saveza Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH uputili su danas apel poslanicima Predstavničkog doma FBiH da u srijedu, 23. jula, kada će im biti prezentirane dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla,  daju saglasnost za nastavak aktivnosti na provedbi tog projekta.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić na konferenciji za medije u Sarajevu je kazao da ukoliko se odluka ne prihvati ili nastavi prolongirati da će proizvodnja u Rudnicima uglja “Kreka” u Tuzli i tržište biti kao šezdesetih godina, a da će više hiljada rudara ostati bez posla.

Podsjetio je da su predstavnici Sindikata  14. jula prisustvovali prezentaciji izgradnje Bloka 7, te da su na Predsjedništvu Sindikata donijeli odluku da podržavaju takav način izgradnje, da je Elektroprivreda BiH 100-postotni vlasnik i da koristi svu snagu tog bloka.

Husić je naglasio da se Blok 7 mora graditi, da je za taj proces potrebno oko pet godina i da je izgradnja već trebala krenuti.

Istakao je i da rudari Blok 7 doživljavaju kao ”liniju s koje nema povlačenja bez obzira na posljedice”.

Predsjednik Sindikalne organizacija Rudnika uglja “Kreka” Fikret Mehić je kazao da jedan po jedan blok ”iskače” iz proizvodnje, i da je Blok 7 pitanje opstanka.

– Nemojte dozvoliti da ne dignete ruku i da se ne izgradi Blok 7 i da 3.500 rudara ostane bez hljeba – poručio je Mehić poslanicima Federalnog parlamenta

Predsjednik Sindikalne organizacija Rudnika ‘’Kakanj’’ Nezir Begić je akcentirao da se odugovlačenjem izgradnje Bloka 7 dovodi u pitanje izgradnja bloka 8 u Kaknju, a što bi rezultiralo stvaranjem velikog broja nezaposlenih i desetaka hiljada ljudi bez primanja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*