BiH u 2016. izvezla oružja i vojne opreme u vrijednosti od 390 miliona KM

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u 2016. godini izdalo je, na osnovu sklopljenih ugovora, 311 dozvola za izvoz vojne opreme i naoružanja i proizvoda dvojne namjene, u ukupnom iznosu od 390 milona eura.

To je značajno povećanje aktivnosti vojne industrije u BiH u odnosu na 2015. godinu, kada je izdato 253 dozvole u vrijednosti od 311 miliona eura.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je da je povećanje od skoro 30 posto u 2016. godini još i značajnije ako se ima u vidu i podatak da je uvoz komponenti, repromaterijala i gotovih proizvoda, po izdatim dozvolama za izvoz, smanjen sa 115 miliona eura u 2015. godini na 98 miliona eura u 2016. godini.

Ministar Šarović istakao je da je izdavanje dozvola proteklo u skladu sa zakonom propisanim procedurama, u optimalnim rokovima, i da nije bilo spornih slučajeva.

Trgovalo se sa 53 zemlje, a povećanje izvoza u kontinuitetu, unazad nekoliko godina, značajno povećanje iskorištenosti izvoznih dozvola ovu industriju svrstava u prvih pet najvećih izvoznika.

Detalji vanjskotrgovinskog prometa za 2016. godinu uskoro će biti prezentovani Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*