Vijeće sigurnosti UN-a zahtijeva medjunarodnu istragu

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je “potpunu, detaljnu i nezavisnu međunarodnu istragu” o malezijskom avionu koji se u četvrtak srušio u Ukrajini.

Petnaest zemalja članica Vijeća istaklo je u zajedničkom saopćenju kako je “neophodno za sve strane da odmah omoguće pristup mjestu nesreće istražiteljima kako bi se utvrdili uzroci nesreće”.

Vijeće zahtijeva da se istraga odvija “prema propisima međunarodne civilne avijacije i da odgovorni polože račun”. Vijeće je uputilo “najiskernije saučešće porodicama žrtava, kao i narodima i vladama zemalja iz kojih su žrtve”.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u Samantha Power istakla je, tokom govora na sjednici, kako su došlu do zaključka da je avion srušen sa raketom tipa SA-11, i to iz područja gdje se većinom nalaze proruski separatisti. Ona je optužila Rusiju, jer, kako je istakla, proruski separatisti ne bi mogli koristiti rakete tipa SA-11 bez stručnjaka, zbog čega smatra da im je Rusija pružila tehničku podršku.

Predstavnik Velike Britanije pri UN-u Mark Lyall Grant je kazao kako prvi dokazi pokazuju da je avion oboren ispaljivanjem rakete. “Znamo da Rusija sistematski obezbjeđuje oružje za separatističke grupe u Ukrajini”, rekao je Grant.

Predstavnik Rusije pri UN-u Vitaly Churkin je kazao da podržavaju ideju o nezavisnoj istrazi u vezi s padom aviona, ali je istakao kako nije pravilno da se donose zaključci bez istrage.

On nije komentarisao optužbe na račun ruskih separatističkih grupa, ali je optužio Ukrajinu, zato što su dopustile da putnički avion leti u području gdje se odvijaju sukobi. “Sigurnost aviona je u odgovornosti zemalja, čije zračne prostore koriste. Zašto Ukrajina nije zatvorila svoj zračni prostor za civilne avione?”, rekao je Churkin.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*