Od New Yorka, Istanbula do Sarajeva protesti protiv izraelskih napada na Gazu

U mnogim gradovima u svijetu danas su održani protesti protiv napada izraelske vojske na Pojas Gaze u kojima je do sada poginulo 264 Palestinaca dok je 1.990 osoba ranjeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako su se Palestinci, Jevreji, kao i brojni Amerikanci, okupili danas na trgu Times u New Yorku, kako bi protestovali protiv kopnenih napada Izraela na Gazu. Uz slogane poput “Slobodna Palestina, slobodna Gaza“, “Želimo pravdu, želimo sada“, “Borit ćemo se ako Izrael ne zaustavi nasilje“ i “Ne Izraelu i okupaciji”, demonstranti su optužili Izrael za velike ratne zločine.

Seelai Karzai, porijeklom iz Afganistana, u izjavi za AA, pozvao je sve zemlje svijeta da poduzmu potrebne korake kako bi izvršili pritisak na Izrael i zaustavili nasilje na Bliskom istoku.

Student Ayyad Algabyali, koji je obojio lice u boje palestinske zastave, istakao je kako Sjedinjene Američke Države podržavaju Izrael.

Blizu 500 građana Sarajeva, mirnom šetnjom glavnim sarajevskim ulicama od Sebilja na Baščaršiji pa do Trga djece Sarajeva, protestovalo je protiv izraelskih napada na Pojas Gaze. Demonstranti su na Baščaršiji raširili veliku palestinsku zastavu i transparent “Zaustavite fašističku agresiju na Gazu”, a zatim krenuli u mirnu šetnju.

U više turskih gradova tokom noći i rano jutros održani su protesti ispred zgrada diplomatskih predstavništava Izraela u Turskoj, nakon što je sinoć pokrenuta kopnena ofanziva na Gazu.

Demonstranti okupljeni ispred zgrade konzulata Izraela u Istanbulu osudili su napade na Gazu te mašući palestinskim zastavama uzvikivali slogane protiv Izraela. Demonstranti su pokušali i ući u zgradu konzulata u čemu ih je, upotrebom suzavca i vodenih topova, spriječila policija.

Protesti su održani i u Ankari, ispred zgrade Ambasade Izraela u Turskoj te u Bursi, Adani, Izmiru i još nekoliko turskih gradova gdje su okupljeni uzvikivali kako se mora spriječiti ubijanje nevine djece i žena.

Osim u ovim gradovima, protesti protiv izraelske ofanzive na Gazu održani su u nekoliko gradova Indije, Pakistana, Grčke, Velike Britanije, Francuske, Argentine, Njemačke i mnogih drugih zemalja.

Na protestima protiv izraelskih napada u mnogim gradovima su, osim muslimana, prisustvovali i pripadnici drugih vjeroispovijesti i svjetonazora.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*