Početkom marta u Tuzli počinje sa radom Servis centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju

U Sarajevu je u srijedu 15.02.2017. godine, potpisan sporazum o uspostavljanju Servis centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju u Tuzli.

Sporazum o uspostavljanju Servis centra potpisali su Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i Šefika Maketić, direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju, a besplatne usluge Centra koristit će više od 70 porodica djece i osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju sa područja Tuzlanskog kantona.
– Servis centar bit će prostor za cijelu porodicu, jer koliko je važno raditi sa djecom sa poteškoćama u razvoju, toliko je bitno i pružiti podršku porodici djece. Ono što možemo obećati je da će vrata Centra biti otvorena za sve kojima je pomoć potrebna – poručila je Šefika Maketić, direktorica Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju

Centar će za djecu sa poteškoćama u razvoju osigurati boravak od četiri sata dnevno, a tokom kojeg će im na raspolaganju biti psiholozi, defektolozi i socijalni radnici. Svako dijete imat će podršku zasnovanu na procjeni razvojnih sposobnosti i potreba, a aktivnosti Servis centra će uključivati individualni rad sa djecom, kreativne radionice, inkluzivne radionice, muzikoterapiju, do će za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju bit će osigurana pravna pomoć, savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama.

– Zadovoljstvo je podržati rad Centra koji brine o djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama, ali i organizacije koje brinu o ovoj populaciji. Otvaranje ovog Centra značit će podršku porodicama sa područja cijelog Tuzlanskog kantona – naglasio je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Servis centar za cilj ima pružiti podršku roditeljima djeteta s poteškoćama, djeci s poteškoćama, te svim ostalim članovima porodice.
Servis centar bit će otvoren početi početkom marta 2017. godine.

Otvaranje Servis centra koji će osigurati besplatnu podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, sa 50.000 KM podržao je USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG), a inicijator osnivanja je Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) iz Tuzle.

Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju (SocI) brine o osobama koje nisu dovoljno socijalno uključene, te im pomaže da ostvare svoj puni potencijal.

Amela Sačić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*