Foto: Ilustracija

Novi Prednacrt zakona: Povećava se porez na dohodak, ali raste i neoporeziva osnovica

Vlada FBiH utvrdila je i socijalnim partnerima dostavila novi Prednacrt zakona o porezu na dohodak, a socijalnim partnerima ponovo je dostavljen i Prednacrt zakona o doprinosima koji je utvrđen još u novembru 2016. godine.

Prednacrt zakona o doprinosima utvrđen u novembru 2016. predviđa da se proširi osnovica, osnovica na koju se obračunavaju doprinosi prema novom prijedlogu je promijenjena tako da se doprinosi plaćaju i na topli obrok, regres i prijevoz. Istovremeno, izdvajanja na doprinose su smanjena sa 41,5 na 33 posto, a prema detaljnoj analizi ovaj prijedlog imao bi negativan efekat na radnike koji imaju bruto platu manju od 1.200 KM, dok će pozitivan efekat imati za one koji imaju platu veću od 1.200 KM.

Socijalnim partnerima je za narednu sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH dostavljen identičan materijal.

Oporezivat će se i prihodi od štednje, dividendi, dobiti…

Prednacrt poreza na dohodak doživio je značajne promjene u odnosu na prednacrt iz novembra 2016.

Trenutno porez na dohodak iznosi 10 posto, s tim da topli obrok, regres i naknada za prijevoz nisu oporezivi. Također, postoje i porezni odbici ukoliko izdržavate bračnog druga ili imate djecu.

Koje rješenje je Vlada FBiH predlagala u novembru možete pogledati ovdje.

Prema Prednacrtu zakona o porezu na dohodak koji je u februaru upućen socijalnim partnerima, porezna osnovica je proširena pa bi se u budućnosti oporezivim dijelom smatrao i topli obrok, regres i naknada za prijevoz.

Također, jedna od bitnih promjena jeste da bi se oporezivali i prihodi od kamata na štednju te prihodi od raspodjele dobiti i isplaćene dividende.

Porez na dohodak bi umjesto sadašnjih 10 posto bio povećan na 13 posto. Ako imate veće prihode od 800 KM razlika će biti oporezovana po stopi od 20 posto.

Neoporeziva osnovica povećana je sa 300 KM na 700 KM na mjesečnom nivou, što bi trebalo ići u korist radnika s najmanjim primanjima. No, ukinuti su porezni odbici ako izdržavate bračnog druga ili imate djecu, što je svakako destimulirajuća odredba za višečlane porodice.

Konkretni primjeri

Nove odredbe se najbolje mogu prikazati na konkretnom primjeru.

Uzmimo za primjer da imate neto platu od 600 KM te primate topli obrok u iznosu od 160 KM i naknadu za prijevoz od 50 KM te da izdržavate jedno dijete. Topli obrok i nakanda za prijevoz se ne oporezuju, a s obzirom na to da izdržavate dijete vaša neoporeziva osnovica iznosi 450 KM pa ćete na ime poreza na dohodak platiti 15 KM. Ako pored djeteta izdržavate i suprugu, na ime poreza na dohodak nećete platiti ništa, jer vam neoporeziva osnovica iznosi 600 KM, koliko su i vaši prihodi.

Prema novom prijedlogu, vaši oporezivi prihodi iznose 810 KM. Neoporeziva osnovica iznosi 700 KM, tako da će dio prihoda do 800 KM biti oporezovan sa 13 posto, a preostalih 10 KM sa 20 posto. Tako ćete na ime poreza na dohodak na kraju platiti 15 KM.

U slučaju da imate više prihode, novim zakonom biste plaćali i veći porez na dohodak. Ako imate platu u iznosu od 1.000 KM te topli obrok od 150 KM i naknadu za prijevoz od 50 KM, a izdržavate jedno dijete, sada državi na ime poreza na dohodak plaćate 55 KM. Prema novom zakonu plaćat ćete 93 KM.

Dobra novina u novom zakonu svakako je činjenica da su najniže plate oporezovane manje, dok su one iznad 800 KM oporezovane po skoro dvostruko većoj stopi.

Jedan od nedostataka svakako je činjenica da se ukidaju lični odbici, što djeluje destimulirajuće na porodice koje imaju djecu u situaciji kada se naša država svakako suočava s padom nataliteta.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*