Sedam namirnica koje trebate jesti da biste imali zdravo srce

1. Cjelovite žitarice
Ako zamijenite bijeli hljeb s hljebom koji sadrži cjelovite žitarice možete smanjiti rizik od koronarne bolesti i srčanog udara. Obično brašno nema zdravstvene beneficije koje donose cjelovite žitarice.

2. Orašasto voće
Možda imaju veliku masnoću, ali mononezasićene masti unapređuju zdravlje srca. Studije su pokazale da dnevno konzumiranje jedne porcije orašastog voća smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

3. Čokolada

Studije su pokazale da osobe koje redovno konzumiraju dva reda čokolade koja sadrži 70 posto kakaa, imaju poboljšan protok krvi. Naime, polifenolim u tamnoj čokoladi oslobađa azotni okside koji povećava arterijsku dilataciju, poboljšava protok krvi i smanjuje agregaciju trombocita, što jača srce.

4. Avokado
Bogat je vitaminom B, posebno B5 koji je bitan za adrenalin. Njegova kremasta tekstura, te monozasićene kiseline i proteini koji su nalaze u njemu, smanjuju prekomjerni apetit.

5. Omega-3
Omega-3 ulje možete naći u morskim, životinjskim i biljnim izvorima i odlični su za zdravlje srca. Trebate uključiti u ishranu omega-3 ulje iz sva tri izvora kako biste ostvarili balans.

6. Sjemenke bundeve

Ove sjemenke imaju magnezij koji oslobađa od stresa i dobar je za srce. Sadrže i dosta proteina i zdravih masnoća koje pomažu u stvaranju osjećaju sitosti i gubljenju kilograma.

7. Zeleni čaj
Nedavna studija pokazala je da zeleni čaj poboljšava funkciju endotelnih ćelija koje kruže krvotokom. Disfunkcija endotelnih ćelija izaziva zadebljanje zidova arterija što dovodi do srčanih oboljenja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*