“Dan nezavisnosti BiH: 25 godina poslije”: Kojović i Topić pozvali na jedinstvenu BiH

Nekadašnji novinar i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Predrag Kojović poručio je da BiH svi moraju gledati kao što je naglašeno referendumskim plakatom ”BiH kao kap vode na dlanu” prije 25 godina.

On je na konferenciji “Dan nezavisnosti BiH: 25 godina poslije” koju je organizirala Federalna novinska agencija (FENA) u povodu obilježavanja godišnjice referenduma koji je prethodio nezavisnosti BiH, istakao da se zalaže da državu kakva je trebala biti nakon referenduma i kakvom su je zamišljali njeni građani.

– Ja se zalažem za takvu BiH, onakvu kako je tretirala komisija koja je spremala referendum – istakao je Kojović.

Podsjetio je da se tada, prije 25 godina, nije tražilo da se građani izjasne kao konstitutivni nego je BiH prepoznata kao država ljudi različitih kultura, koji čine jednu zemlju.

– Mi još nismo dostigli onu BiH kakva je bila u referendumskom pitanju – naveo je Kojović.

Podsjetio je na svoju novinarsku karijeru koju je gradio i u novinskoj agenciji Rojters, ali i s grupom poznatih bh. novinara. Kazao je da su bili patriote i da su mislili da će kao Bosanci i Hercegovci uživati sva prava.

Istakao je važnost borbe za BiH navodeći da je to država koja ima neodoljivu gravitaciju što godinama postaje jača. On se iz Amerike vratio u svoju domovinu gdje gradi političku karijeru.

– U BiH je nemoguće ne vratiti se i ja želim da to bude država kakvu smo htjeli prije 25 godina – zaključio je Kojović.

Predsjednik Hrtvatskog kulturnog društva ”Napredak” Franjo Topić podsjetio je na stav i ulogu Katoličke crkve u vezi s referendumom. Po njegovim riječima, većina stručnjaka smatra da je crkva imala važnu ulogu, a možda i presudnu u opredjeljenju Hrvata-katolika oko ovog pitanja.

– Crkva je svojim autoritetom utjecala na Hrvate-katolike da u velikom broju izađu na referendum i daju svoj glas za neovisnost. Važna je uloga nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića čiji je autoritet bio od iznimnog značaja. Crkva, ali i HKD ‘Napredak’ pokazali su, tijekom rata i poslije, privrženost svojoj domovini – istakao je Topić.

Topić se prisjetio i proglasa iz jula 1990. godine pod naslovom”Slobodno i odgovorno na izbore”.

U tom proglasu je, između ostalog, pisalo ”Svi mi koji sačinjavamo dio svoga naroda, hrvatskog ili kojeg drugog, i ujedno smo sinovi i kćeri Katoličke crkve na bosanskohercegovačkoj grudi, ne možemo, a i ne smijemo zanijekati tu svoju pripadnost svome narodu i zajednici vjernika”.

Topić je ukazao i na značaj različitosti, navodeći da se to u BiH još ne doživljava kao bogatstvo nego je, uglavnom, temelj za podjele i omalovažavanje.

– Misija ‘Napretka’ je da živimo u svojoj domovini dobro, te da živimo što bolje sa drugima. Naglasak je na onome ‘ovdje’ – zaključio je Topić.

Fenin skup je okupio istaknute javne i političke ličnosti koje su bile učesnici ili svjedoci značajnih procesa u BiH od 1992. godine, kao i profesore s nekoliko bh. fakulteta.

Namjera je dati doprinos obilježavanju jubileja na način kako to dolikuje Danu nezavisnosti, budući da je prošlo četvrt stoljeća od historijskog referenduma kada su se građani BiH opredijelili za nezavisnu državu.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*