Trump potpisao novu uredbu za migrante iz koje je uklonjen Irak

Predsjednik SAD-a Donald Trump je danas potpisao revidiranu uredbu o migrantima iz koje su izuzeti državljani Iraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Trumpovu raniju odluku o zabrani putovanja u Sjedinjene Američke Države (SAD) građanima sedam, većinom muslimanskih zemalja, odbacio je američki sud.

Na popisu zemalja čiji državljani 90 dana neće moći putovati u SAD ostali su Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen.

Irak je, navodno, uklonjen s liste, jer je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure kao i zbog zajedničke borbe protiv ISIS-a.

Nova izvršna uredba neće zahvatiti niti desetine hiljada stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelenog kartona, iz navedenih zemalja.

Izvršna uredba od 27. januara zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom u periodu od 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.

Pojedini američki mediji pišu kako se Trump odlučio na novu verziju uredbe, jer smatra da će je tako lakše braniti na sudovima.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*