Predstavnički dom PSBiH: Zakazan nastavak sjednice uprkos tome što je SNSD tražio odgodu

Danas bi u Sarajevu trebalo da bude nastavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 16. februara zbog neprisustva poslanika iz Republike Srpske, nezadovoljnih pokretanjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Odluku o održavanju današnje sjednice donijeli su Kolegij i Prošireni kolegij Predstavničkog doma uprkos zahtjevu Kluba poslanika SNSD-a da se njeno održavanje prolongira.

Iz SDS-a su juče saopštili da će učestvovati u radu Predstavničkog doma PS BiH, ali da neće glasati u nadi da će oni koji su doveli do krize shvatiti poruku i učiniti dodatni napor da se izađe iz ove situacije.

Dnevni red sjednice

Poslanici bi danas trebalo da se razmotre i izjasne se o zahtjevu poslanika SDP-a Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu te Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Predloženim zakonima ukida se pravo na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

U drugom čitanju pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Poslanici bi u prvom čitanju trebalo da razmotre Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, koji je predložio poslanik Damir Arnaut iz SBB-a BiH, kojim se predviđa da organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, budu novčano kažnjeni od 150 do 500 KM.

Danas bi trebalo da bude razmotren i izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu poslanika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Na dnevnom redu nalazi se više izvještaja i informacija, među kojima i informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*