Maglaj: Brojna područja pod vodom

Nakon maja 2014. godine i katastrofalnih poplava koje su pogodile i područje općine Maglaj, svaka jača kiša kod brojnih građana izaziva strah i zebnju.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 sata, došlo je do porasta vodostaja Bosne i njenih pritoka Jablanice, Liješnice te Bistrice, a nadležni nemaju dojava o eventualnom izlijevanju iz korita niti plavljenju.

– Bosna i pritoke su u svojim koritima i stalno pratimo stanje na terenu. Nivo Bosne jeste u usponu, ali još nije došla do kritične tačke da moramo proglašavati stanje odbrane od poplava. U nekoliko navrata obišli smo područja koja su najčešće ugrožena poplavama. Problema ima s odvodnim kanalima pored puteva na području Kosove i Liješnice, koji nisu očišćeni, a na putu Moševac – Ravna zabilježen je manji odron pa je odmah angažovana mehanizacija da očisti nanos zemlje s puta – rekao nam je Anto Maglica, rukovodilac Službe Civilne zaštite općine Maglaj.

Prema informacijama s terena, brojna su područja na maglajskoj Općini, gdje su pod vodom obradive površine. Usljed obilnih padavina, zemlja ne može da primi enormne količine, a radi se o površinama gdje nisu riješeni propusti i voda ne može slobodno otjecati.

U jutranjim satima, u srijedu, prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj Bosne na području općine Maglaj kretao se od 227 do 304 centimetra u zavisnosti od mjernog mjesta. U prijepodnevnim satima, nivo Bosne je bio od 236 do 311 cm, a nakon toga je u zavisnosti od mjernog mjesta bio u opadanju ili stagnaciji. Kako se procjenjuje, na maglajskom području za 24 sata palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom.

(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*