Nakon velike gužve koja je u ova dva dana vladala Potočarima i Srebrenicom u ovim mjestima, obavijenim velikom tugom, ponovo muk i tišina, koju u samoj Srebrenici remeti samo večerašnje obilježavanje Petrovdanskih dana. Bijeli nišani ponovo su ostavljeni sami. Crnu zemlju koja je danas prekrila tabute sa posmrtnim ostacima žrtava uskoro će prekriti trava (Esmir Šabić - Anadolu Ajansı)

Naredne sedmice presuda Stanišiću i Miloševiću za genocid

Nakon više od četiri godine suđenja, Sud BiH će izreći presudu Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva blizu 800 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod zvorničkog sela Petkovci. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik. Izricanje presude zakazano je za petak.

Početak suđenja Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću za ratni zločin počinjen na području Sarajeva zakazan je u utorak. Kao bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optuženi su da su u maju 1993. godine silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu te joj nanijeli teške fizičke i psihičke povrede.

Sa saslušanjem prvih svjedoka odbrana Gorana Pejića, optuženog za zločine počinjene na području Prijedora, počet će u utorak. Njemu se zajedno s Miloradom Radakovićem sudi za ubistvo pet civila u naselju Tukovi.

Odbrana Saše Ćurguza, bivšeg pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade VRS-a optuženog da je u ljeto 1992. godine ubio trojicu od 11 zatvorenika koji su odvedeni iz traktorskog servisa u Ripaču, završnu riječ će iznijeti u srijedu, 15. marta.

Istog dana, Tužilaštvo BiH iznijet će završnu riječ na suđenju Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, Samiru Kresi, Mehmedu Kaminiću i Habibu Čopelju. Oni su optuženi za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti 1993. na području Mostara.

U četvrtak će pred Apelacionim vijećem Suda BiH biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom je Nenad Pržulj oslobođen optužbi da je 1992. i 1993. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Sokoca.

U četvrtak će odbrana Gorana Mrđe iznijeti svoju završnu riječ na suđenju za ratni zločin počinjen u Sanskom Mostu. Osim Gorana Mrđe, za ovaj zločin optuženi su Milorad i Ranko Mrđa te Mile Kokot.

Odbrana Saše Gavranovića će prvog svjedoka saslušati u četvrtak. On je zajedno s Draganom Marjanovićem, Vitomirom Devićem, Zoranom Šljukom i Dragomirom Kezunovićem optužen za ubistva 28 civila na planini Borje kod Teslića.

Sljedeće sedmice nastavit će se suđenja i za zločine u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, prenosi Birn.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*