Velika Britanija strahuje da će Rusi hakovati izbore

Viši zvaničnik potvrdio je za Sky News kao će biti održan i poseban samit o cyber sigurnosti zbog straha od uplitanja Moskve. Zabrinuti su da bi ruski hakeri mogli ukrasti i objaviti interne emailove ili privatne baze podataka o političkim preferencijama glasača.

Nacionalni centar za cyber sigurnost, koji je dio Vlade Velike Britanije, ponudio je pomoć strankama u jačanju sistema sigurnosti.

“Trebate biti svjesni da nas događaji u SAD-u, Njemačkoj i drugim zemljama podsjećaju na potencijalnu neprijateljsku akciju protiv političkog sistema Velike Britanije. Ovdje nije samo riječ o mrežnoj sigurnosti sistema političkih partija. Riječ je o napadu na naš demokratski sistem a to uključuje i napad na parlament, izborne kancelarije, te mailove pojedinaca”, navodi se u pismu.

Strah od uplitanja Rusije povećan je tokom posljednjih mjeseci nakon navoda da su se umiješali u izborne procese nekoliko zemalja.

SAD je već optužila Rusiju da je imala utjecaj na izbore održane u novembru, te da su zbog njihovih aktivnosti povećane šanse za pobjedu Donalda Trumpa. U decembru njemačke obavještajne službe su tvrdile da Rusija pokušava destabilizirati zemlju propagandom i cyber napadima u oči izbora koji će se održati ove godine.

Francuska je također tvrdila kako je predsjednički kandidat Emmanuel Macron žrtva Moskve koja vodi paralelnu kampanju i kreira lažne vijesti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*