Znanstvenici preporučuju namirnice s glutenom

Ako osoba ne boluje od celijakije i ako joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži, ustvrdila je Američka udruga kardiologa u svom nedavnom istraživanju. Ističu kako dosad nijedna znanstvena studija nije dokazala stvarnu opasnost po zdravlje.

Prema rezultatima istraživanja, izbacivanje iz prehrane te proteinske komponente prisutne u pšenici, raži i ječmu povezano je s povećanim rizikom od obolijevanja od dijabetesa tipa 2, prenose mediji.

Znanstvenici s Harvarda su, objedinivši rezultate triju studija u kojima je tijekom 30 godina sudjelovalo 200.000 ljudi, ustanovili da nema štetnog učinka na zdravlje kod osoba koje konzumiraju namirnice s glutenom, a nisu im dijagnosticirane ni celijaklija ni alergija na tu proteinsku komponentu.

Po rezultatima što ih je objavila Američka udruga kardiologa, kod osoba koje su redovito konzumirale gluten – prosječno dnevno od 5,8 do 7,1 grama, evidentirana je manja opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2. Među najčešće konzumiranim namirnicama navedeni su kruh, pizza, tjestenina, peciva i muffini.

Nasuprot tome, znanstvenici su konstatirali da su osobe koje su favorizirale proizvode bez glutena pritom konzumirale i manje vlaknaste hrane, a poznato je da takva hrana smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa.

Sumnju na celijakiju s 80 posto točnosti otklanja krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a za točnu dijagnozu, nužna je biopsija sluznice tankog crijeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*