Hahn: Vrata su vam otvorena – iskoristite priliku

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kazao je da je ovo rijetka prilika da svih šest premijera regije sjedi zajedno, što je dobar signal, ali da bi i naredni korak trebao izgledati tako, te da ovaj sastanak mora donijeti više.
On je naveo da je situacija u regionu takva da nekoliko zemalja prolazi kroz tešku unutrašnju krizu, i da to treba rješavati, ali da se, također, vidi jako veliki napredak regije na putu ka EU.

Hahn je naglasio da Brisel šalje jasne i snažne signale prema regiji.

– Mi razumijemo stanje, vodile su se diskusije u Evropskom vijeću o stanju na Balkanu. EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regionu, kao i neke svoje interese da se promovira sudbina ovih zemalja u EU. Federica Mogherini je prenijela istu poruku, prije dvije sedmice u Sarajevu. U diskusijama koje su vođene se potvrdila evropska perspektiva ovog regiona – kazao je Hahn, dodajući da svi moraju zajedno raditi na unapređenju regiona.

– Želim reći da je naša situacija takva da smo dobili vjetar u leđa i sada tvrdimo i da moramo stalno pratiti razvoj situacije i probiti ove granice i iskoristi taj pozitivni vjetar. Sad upravo imamo jednu od prilika kada region treba iskoristiti taj trenutak gdje ćemo imati pozitivne poruke ili ćemo jednostavno zatvoriti ta vrata zbog nekih loših poruka, ne trebamo se igrati s vatrom – naveo je Hahn.

On je zamolio premijere da pokažu liderstvo i da iskoriste priliku.

– Želim govoriti o daljnjoj ekonomskoj integraciji regiona. To je prva tačka dnevnog reda – istakao je Hahn.

On je još kazao da je potrebno insistirati na ekonomskoj integraciji regiona, te da jačenjem ekonomije raste vladavina prava, što utiče i na invesititore.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*