Usvojena zajednička izjava premijera: Potvrđena evropska perspektiva regije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je danas da je fokus Samita premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu bio očuvanje mira i stbilnosti u regiji. Evropska perspektiva regiona je naš najmanji zajednički sadržilac i ključna baza za izgradnju povjerenja i saradnje država regiona, rekao je Zvizdić.
“Prezentovali smo i dogovorili zajedničke inicijative i projekte koji će biti predstavljeni na narednom samitu u Trstu u julu ove godine”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare nakon Samita.

Regionalni premijeri razgovarali su o EU integracijama, ekonomskoj saradnji, infrastrukturnom povezivanju zemlja Zapadnog Balkana, ali i saradnja u olasti obrazovanja.

“Bilo je govora i o problemima koje imamo na Zapadnom Balkanu. Svi smo orijentisani na kreiranju ambijenta kvalitetne saradnje, međusobnog uvažavanja i razumijevanja, te mira i stabilnosti kao preduslova za ekonomski razvoje regije”, istakao je Zvizdić.

Inicijative premijera predočene su zajedničku izjavu koja je usvojena.

“Današnji samit dobar je primjer saradnje, te vratio fokus EU na Zapadni Balkan, ali i potvrdio evropsku perspektivu ove regije”, naveo je Zvizdić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*