Hahn: Konkretni rezultati reformi građanima ne mogu uvijek biti vidljivi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, komesar EU za proširenje Johannes Hahn, i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić održali su sastanak na kojem su razgovarali o provođenju Reformskoj agendi.
Hahn je kazao da se rezultati reformske agende ne mogu vidjeti preko noći, ali da se građanima žele pokazati ostvarive i konkretne rezultate.

– Podsjećam na usvajanje pravilnika o cijeni lijekova zahvaljujući čemu je za 10-20 posto smanjena cijena lijekova. U Kantonu Sarajevo za 20 posto se povećao broj novoregistrovanih poslovnih subjekata što je važno za jačanje privatnog sektora. U entitetima je povećano zaduživanja kod banka za 20 posto zahvaljujući manjim kamatnim stopama. Sve će to stimulirati ekonomiju. Potrebno je nastaviti reformski put. Razgovarali smo s predstavnicima MMF-a vezano za ispunjavanje svih mjera kako bi se osigurala naredna tranša – istakao je Hahn.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da očekuje da dio projekata bude odobren na Samitu u Trstu.

– Tražio sam da veći dio sredstava bude usmjeren za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća, zapošljavanje mladih ljudi i infrastrukturne projekte. Reforme, investicije i zapošljavanje su suština razgovora i naših nastojanja – naveo je on.

Cvijenović je da je današnji sastanak bio prilika da se vidi šta je urađeno, gdje se nalazimo.

– Moramo promijeniti pristup reformama, više raditi, a manje pričati. Svi smo opredijeljeni za reforme, a na terenu ne možemo provesti određene stvari. U RS smo završili 55 posto aktivnosti, sve predviđene završili i započeli nove. Teške reforme otpadaju na entitete. Ključna stvar je interakcija koja postoji među različitim nivoima vlasti. Bez toga ne možemo očekivati konkretne rezultate. Nisam zadovoljna odnosom koji pokazujem u okviru cjelokupnog sistema – navela je Cvijanović.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*