Novak Đukić već dva mjeseca na VMA, prijeti mu moždani udar

Nekadašnji general Vojske Republike Srpske general Novak Đukić nalazi se već dva mjeseca na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu, a njegovo zdravstveno stanje je zabrinjavajuće.
General Đukić, koga je Sud BiH pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji iz 1995. godine, primljen je na VMA kada mu se pogoršalo inače loše zdravstveno stanje.

On je danas u telefonskoj izjavi za Srnu rekao da ima kardioloških i neuroloških problema, a da poseban problem predstavlja veoma visok krvni pritisak koji nosi rizik od moždanog udara.

Odbrana generala Đukića podnijela je u februaru Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka u slučaju “Tuzlanska kapija”, jer posjeduje dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetara.

Kako je istaknuto, nove činjenice utvrđene su vještačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a, koji su prisustvovali rekonstrukciji događaja iz maja 1995. godine, koristeći repliku Tuzlanske kapije napravljenu na poligonu Nikinci u Srbiji.

Do marta 2016. godine sprovedena su 32 eksperimenta, koje su osim domaćih stručnjaka realizovali eksperti iz Češke, Francuske i Izraela, pri čemu nijedan rezultat nije podržao zaključke iz ekspertize vještaka Tužilaštva BiH Berka Zečevića.

Na osnovu svih nalaza i mišljenja domaćih i inostranih eksperata, proizašao je stručni zaključak da Trg Kapija nije pogođen srpskom granatom, kalibra 130 milimetara, već je u Tuzli eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topa kalibra 130 milimetara granatira Tuzlu sa Ozrena, pri čemu je poginula 71, a ranjeno 150 osoba.

U međuvremenu, u Višem sudu u Beogradu nekoliko puta je odgađano ročište na kojem bi trebalo da se razmatra zahtjev Ministarstva pravde BiH da se ratifikuje presuda protiv generala Đukića, koji se liječi u Srbiji.

(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*