Analitičari tvrde: Entiteti ne mogu preživjeti 2017. godinu uz ovakvu javnu potrošnju!

Ovosedmična posjeta predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) BiH te razgovori s državnim i entitetskim zvaničnicima, osim što je proizvela konstataciju da BiH još nije ispunila uvjete za nastavak kreditnog aranžmana teškog 1,1 milijardu KM, iznjedrila je i pitanje mogu li entiteti, odnosno država u cjelini, uopće preživjeti 2017. godinu bez kredita ove međunarodne finansijske institucije.

Naime, navodni dogovor o akcizama na gorivo, jednog od ključnih uvjeta za dobivanje druge tranše, čekat će na realizaciju kroz odgovarajuće izmjene zakona. Vremena je sve manje, a iz MMF-a stiže poruka da o drugoj tranši za BiH te o samom nastavku aranžmana ne mogu raspravljati prije kraja aprila.

Novalić i Đokić

Istovremeno, premijer Federacije BiH Fadil Novalić poručuje da će biti ispoštovan rok za ispunjavanje uvjeta, uz napomenu da se i bez ovog kredita FBiH može izvući.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nije toliko optimističan kada se radi o manjem bh. entitetu.

– Morat ćemo poduzimati određene aktivnosti i mjere štednje i smanjenje rashoda koje smo planirali. Koje precizno, ne mogu u ovom trenutku da govorim – kazao je Đokić.

Ekonomski analitičar iz Banje Luke Damir Miljević kaže za “Avaz” da uz ovako formirane budžete i uz ovakvu javnu potrošnju entiteti ne mogu preživjeti bez kredita, bilo MMF-a ili nekog drugog kreditora.

– Nije više ni pitanje mogu li preživjeti, nego gdje to sve vodi. To je bjesomučno zaduživanje koje će vraćati buduće generacije. Prazne priče su da BiH nije prezadužena zemlja. Ne možete se vi mjeriti prema nekim kriterijima iz Mastrihta. Ono što je najbolji pokazatelj je platni bilans, odnosno izvoz zemlje. Ako se vi zadužujete u inostranstvu, to znači da ćete morati kredite vraćati devizama, a to pokazuje vaš platni bilans. Pošto je naš negativan, to znači da smo prezaduženi – kaže Miljević.

Napominje da je Vlada RS dosegla maksimum o unutrašnjem zaduženju po odluci Skupštine, “ali je to preveslano tako što je u budžet ubačenPENZIONI fond”.

– Budžet je oko dvije milijarde KM, a Penzioni fond oko milijardu, pa su tako dobili prostor da se zaduže još za 30 posto. To je prelijevanje iz šupljeg u prazno – kaže on.

Struktura obaveza

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić kaže za naš list da niko iz vlasti ne smije glasno reći da je problem u strukturi obaveza iz budžeta.

– Izdvajanja za boračku populaciju i socijalne kategorije možda su najveća na svijetu! Za građane koji za tu svrhu moraju izdvajati to je nevjerovatan uteg. Mi smo socijalna država. Nema ko nije na budžetu. Lično nemam ništa protiv toga. Ali gdje je razvoj? Trebamo shvatiti da smo siromašna zemlja – kaže on.

Visina zaduživanja

Miljević tvrdi da se tačno zna do kada se kao država može zaduživati.

– U ovoj zemlji po Zakonu o Upravi za indirektno oporezivanje prvo (UIO) se namiruju inostrani dugovi, onda UIO, pa se onda dijeli između BiH i budžeta entiteta. Visina zaduživanja određena je visinom prihoda od indirektnog oporezivanja. To je kao kad vi uzimate kredit i kažu vam maksimalno do trećine plaće. Kada vidite prihode UIO, možete izračunati koliko se godišnje novca mora vratiti – kazao je Miljević.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*