Mrkva čuva srce, jača imunitet, štiti od raka…

Svi volimo jesti mrkvu, kuhanu, sirovu, svejedno je. No, iako su naši stari i te kako znali za ljekovitost ovog čudotvornog ploda, današnji fastfood svijet sve više zaboravlja koliko je ona zapravo ljekovita i da se u njoj skriva prava riznica zdravlja.
Među najbogatijim je izvorima karotenoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta-karoten, koji se mogu pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima blagotvorno djelovanje na vid i imunološki sistem. Karotenoidi mrkvi daju narandžastu boju, ali i snažnu antioksidativnu zaštitu.
Porijeklo mrkve

Zanimljiva je činjenica da se ona prvi put spominje u pisanim dokumentima u Staroj Grčkoj prije 2.500 godina. Stari Grci i Rimljani su je koristili u medicinske svrhe, dok ju je Hipokrat koristio u svojim receptima još 4300. godine prije Hrista.

Stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine

Ako je mrkva mekana, savitljiva, napuknuta ili je na dnu korijena promijenila boju (poprimila tamne mrlje), to je znak dugog stajanja i treba da izbjegavate kupovinu.

Sirova ili kuhana?

Ako ste u nedoumici što se tiče konzumiranja mrkve, dobro ju je jesti kuhanu u istoj mjeri koliko i sirovu. Grickajući mrkvu ćete apsorbovati manje od 5% karotena, dok unosite i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuhane mrkve. S druge strane, kuhanjem mrkve dolazi do potpunog gubitka drugih važnih antioksidansa (polifenola), što nam govori da će termička obrada pozitivno djelovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Dostupnost: cijelu godinu

Čuvanje u frižideru: da

Rok trajanja: dvije sedmice u frižideru

Pripremanje: minimalno

Najbolji način pripremanja: zdravo kuhanje na pari za samo pet minuta

Vrste mrkve

Mrkva (Daucus carota) pripada porodici Umbelliferae, u kojoj su i paštrnak, komorač, kumin i kopar. Biljke iz ove porodice imaju cvatove nalik na kišobran, pa su po tome i dobile ime. Postoji više od stotinu različitih vrsta mrkve koje se razlikuju po veličini i boji.

Mlada mrkva

Mladu mrkvu možete kupiti u proljeće na tržnicama.

Beta III

Ova vrsta ima pet puta više beta-karotena od obične mrkve.

Smeđa mrkva

Slađa od obične mrkve, ova vrsta ima smeđe-crveni vanjski dio i jarkonarandžasti unutrašnji dio.

Bijela mrkva

Ova je vrsta blagog ukusa, tanka i bijele boje. Ima manje beta-karotena od narandžaste mrkve.

Ljekovita svojstva mrkve

Karoten blagotvorno djeluje na suvu kožu, lomljive nokte, kosu te poboljšava vid. Mrkva daje čvrstoću zubima, kostima, štiti nervni sistem, daje vitalnost i jača otpornost tijela prema infekcijama. Odlično je sredstvo protiv zatvora i blagotvorno djeluje na rad jetre. Sok od mrkve takođe otklanja višak kiseline u želucu.

Samo neke od prednosti redovnog konzumiranja mrkve:

smanjuje rizik od moždanog udara za 40%,

čuva zdravlje srca i krvnih žila,

jača imunitet,

čisti organizam,

štiti od nekoliko vrsta raka,

dobra je za vid,

pomaže kod slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina.

– Ako se jede sirova mrkva će organizam namiriti kalijumom, kalcijumom, željezom i cinkom
–  Mrkve su se prvo uzgajale zbog lišća i sjemena, a ne zbog korijena
– Mrkva je originalno bila bijele, ljubičaste i crne boje
– Holtville, mjesto u Kaliforniji, se naziva glavnim gradom mrkve u svijetu
–  Samo je jedna šaka mrkve dovoljna količina povrća koju bi trebalo unijeti u organizam tokom dana
–  Mrkve sadrže velike količine šećera
– Tokom života osoba u prosjeku pojede 10.866 mrkvi
– Jedna čaša mlijeka sadrži jednaku količinu kalcijuma kao devet mrkvi.

 

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*