Marin: U štrajku glađu 28 radnika Željeznica RS-a

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica Republike Srpske, 16 u Doboju i 12 u Banjoj Luci, izjavio je danas Feni predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.
Štrajkače na banjalučkoj Željezničkoj stanici, koji su tu od 16.marta, kako kaže, jutros je došlo da podrži oko 100 njihovih radnih kolega.

-Samoorganizovali su se i došli da nas podrže – kaže Marin.

Štrajkači tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima. Još uvijek im je dobro zdravstveno stanje, ali su razočarani činjenicom da ih dosad nije kontaktirao niko iz uprave, resornog ministarstva ili Vlade.

-Mi pet dana gladujemo, jer oni ne poštuju zakon, ali vlast za to nije ni briga. Radnicima je ‘dogorjelo’, samoorganizovali su se, jer oni nemaju šta jesti kada dođu na posao  – tvrdi Marin.

Naglašava da nisu u štrajku glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definisana primanja.

-Topli obrok nismo primili gotovo cijelu prošlu godinu , niti naknade za prijevoz i plaću u skladu s zakonom. Zbog toga štrajkujemo. Nadležni ne žele da daju pare radnicima. Jučer i danas sam gledao kako vozovi idu i prevoze teret u ‘privatne džepove’. Nema pečata na tovarnim listama, niti koliko je prevoznina. To više ne može tako. Krade se sa ‘Željeznica’ i  neko za to mora odgovarati. Ne može preduzeće biti u gubitku 260 miliona KM, a da niko za to nije kriv – tvrdi Marin.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*