(Video) Iz Tuzle počela kampanja za ukidanje kantona

U Tuzli je danas održan sastanak gradonačelnika Tuzle i načelnika općina Živinice, Kalesija, Gračanica i Gradačac o temi izmjena Ustava Federacije BiH i promjene pravnog sistema u Federaciji.

Trenutni pravni sistem, prema kojem je Federacija podijeljena na 10 malih država, sa pojedinačnim zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima za čije funkcionisanje je potrebno mnogo novca, ne može izdržati ekonomija BiH.

Ukidanje kantona jedino je rješenje za napredak lokalne samouprave i za kvalitetniji život građana, poručeno je sa sastanka. To bi konkretno donijelo tri puta veće budžete gradova i općina, ekonomski i privredni razvoj, bolju i efikasniju administraciju, funkcionalniji zdravstveni i obrazovni sistem.

Ovo je tek početak kampanje za promjenu Ustava FBiH, koja bi trebala da se proširi na cijelu zemlju, a podršku su već pružili pojedini načelnici i gradonačelnici bez obzira na stranačku pripadnost. Sa današnjeg sastanka upućen je poziv svim načelnicima i gradonačelnicima da na prvo mjesto stave potrebe građana, a ne politiku, i pridruže se pomenutoj inicijativi.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*