Zvizdić – Kern: Zadaci su jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti regije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u okviru radne posjete Austriji, sastao se danas u Beču sa saveznim kancelarom Kristijanom Kernom. Razgovarali su o odnosima dviju zemalja, aktuelnoj situaciji u EU i o ostvarivanju ciljeva koje BiH ima na putu ka Evropskoj uniji.

Saglasili su se da su bilateralni odnosi u stalnom usponu i da se i trebaju unapređivati.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Austrija najveći investitor u BiH.
Naveo je da je to za sve bosanskohercegovačke građane prijateljska zemlja, te je zahvalio kancelaru Austrije na pomoći i podršci u zagovaranju evropske budućnosti BiH.

Kancelar Kern je istakao da izuzetno cijeni napore za održavanje stabilnosti u regionu i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na uspješnoj organizaciji sastanka premijera zapadnog Balkana.

Istakao je važnost činjenice da je sastanak održan upravo na prostoru zapadnog Balkana, istakavši da je potrebno raditi na jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

Naglašeno je da Austrija, zbog dugogodišnjih političkih, ekonomskih i kulturih veza, pridaje posebnu važnost odnosima sa zemljama zapadnog Balkana.

Savezni kancelar Kern je rekao da austrijski proaktivni angažman na zapadnom Balkanu ostaje centralni element austrijske EU i vanjske politike.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio kancelaru Kernu na posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Istakao je konstantan progres u razvoju ekonomskih odnosa, posebno u stalnom povećanju obima ekonomske razmjene.

Rekao je da je po ukupnoj trgovinskoj razmjeni, u prošloj godini Austrija ostala na šestoj poziciji zemalja najznačajnijih trgovinskih partnera, te šesta na listi zemalja po vrijednosti izvoza. Ukazao je na mogućnost investiranja u sektore poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva, kao i u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija.

Predsjedavajući Zvizdić je predložio saveznom kancelaru Kernu postizanje sporazuma u oblasti edukacije u segmentima poljoprivrede, obrazovanja i turizma, kao i postizanje sporazuma za unapređenje sistema rada poreznih uprava u BiH.

Zvizdić i Kern su se osvrnuli i na bosanskohercegovačku zajednicu u Austriji koja broji oko 130.000 građana i oko 3.000 studenata. Rekli su da je to veliki potencijal za unapređenje saradnje, posebno u kontekstu evropskih ambicija.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao saveznog kancelara Kerna da dođe u zvaničnu posjetu u BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*