Lukavac, GIKIL: Kvar na sistemu usisavanja gasova na koksnoj bateriji otklonjen

Nakon vijesti o ekološkom incidentu u Lukavcu koju smo prenijeli sa portala SODA Live, novinari Fronta Slobode kontaktirali načelnika Lukavca Edina Delića.

“Bio sam na licu mjesta u GIKIL-u (Global Ispat Koksna Industrija Lukavac.d.o.o.) i poručujem građanima Lukavca i TK da je situacija pod kontrolom te da nema opasnosti po zdravlje i život.

Usljed iskakanja sistema za usisavanje gasova sa koksne baterije (vakum sistem) procedura nalaže spaljivanje gasova što rezultira oslobađanjem većih količina gasova u atmosferu. Problem je trajao jedan sat.”

Nakon obilaska koksne baterije rukovodstvu GIKIL-a sam direktno uputio primjedbu zbog nemarnog odnosa prema informiranju građana i Općine Lukavac te nadležnih organa. O incidentnoj situaciji obavješteni su nadležni organi.

U saopštenju na zvaničnoj stranici načelnika Lukavca Edina Delića objavljenom odmah po povratku iz GIKIL-, načelnik Lukavca je napisao:

“Ovo je potvrda da u GIKILu imamo znacajne probleme u funkcionisanju, te da moramo vrsiti znatno veci pritisak na odgovorne da provode mjere zastite i modernizacije, a posebno da aktivno komuniciraju sa gradjanima.”

(Front Slobode)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*