U Sarajevu počinje Rose Roth seminar PS NATO-a

U organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) i u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, u Sarajevu danas počinje trodnevni 94. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a i zasjedanje Posebne skupine Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok.

Seminaru i skupu pod nazivom “Zapadni Balkan: tranzicijski izazovi, evropske težnje i povezanost s regijom MENA” prisustvovat će oko 130 učesnika iz država članica Parlamentarne skupštine NATO-a, pridruženih članica Parlamentarne skupštine NATO-a, članica Posebne skupine Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok, zemalja regije, određeni broj međunarodnih organizacija i institucija te stručnjaci koji se uže bave problematikom obuhvaćenom programom ovoga skupa.

Predviđeno je i učešče zvaničnika iz institucija Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO Nikola Lovrinović i član delegacije Asim Sarajlić kazali su da će jedna od tema u sklopu prve sesije biti posvećena različitim aspektima procesa evroatlantskih integracija na zapadnom Balkanu, a u sklopu dva panela bit će riječi o reformama odbrane i sigurnosti, trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, te viđenjima i perspektivama na tom planu.

U fokusu razmatranja sudionika skupa bit će glavna politička pitanja u regionu zapadnog Balkana, te nestabilnost u MENA regionu i na zapadnom Balkanu i izvještaj posebne grupe za Mediteran i Bliski istok, kao i izazovi u vezi s migrantskim krizama i situacijom nakon tzv. arapskog proljeća i implikacijama na zapadni Balkan, kao i pitanja u vezi s terorizom i radikalizmom.
Na skupu će se obratiti određeni broj bh. zvaničnika s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem na čelu, kao i čelnici domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Ministarstva odbrane i sigurnosti te drugi visoki dužnosnici, uključujući i brojne predstavnike zemalja-članica NATO-a, pridruženih članica i gostiju.

U radu skupa sudjelovat će i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i institucija iz Bosne i Hercegovine i regiona te međunarodnih organizacija i članova diplomatskog kora.

Sarajlić je kazao da će skup biti prilika i da se čuje i mišljenje zemalja koje nisu u NATO-ovom sigurnosnom i odbrambenom sistemu, te izazovima s kojima se one susreću.

Naglasio je da se ti seminari u pravilu organiziraju u ozračju i ususret proljetnom ili ljetnom zasjedanju NATO-a, te da su prilika da se pokaže da NATO nije samo vojna organizacija, nego da se radi o sigurnosnom okviru koji doprinosi rastu investiranja i razvoja, te da pristupanje tom savezu donosi ogromne benefite zemljama s aspekta poboljšanja GDP-a i standarda građana uopće.

Lovrinović je dodao da je u fokusu seminara region zapadnog Balkana, te da se očekuje da se u tom pogledu ponude odgovori na stanje u ovom dijelu, ali i u kontekstu sa stanjem u drugim dijelovima svijeta, uključujući opće stanje sigurnosti i demokratske procese na globalnom planu.

Između ostalih, na 94. Rose Roth seminaru sudjelovat će predstavnici 19 zemalja-članica NATO-a, 11 pridruženih zemalja i predstavnici iz 11 zemalja MENA regiona, a dosad je registriran dolazak 161 gosta.

Skup organizira PSNATO-a u saradnji s Delegacijom PSBiH u PSNATO-u i uz podršku Vlade Švicarske Konfederacije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*