Zbog suše potrebna pomoć od milion dolara za Šri Lanku

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u utorak je apelirao na pomoć u iznosu od jednog miliona američkih dolara kako bi pomogli stanovnicima Šri Lanke tokom suše koja je zahvatila ovu zemlju, prenosi kineska novinska agencija Xinhua.

Šri Lanka je trenutno usred najgore suše u posljednjih 40 godina, koja je direktno zahvatila više od 1,2 miliona ljudi, uključujući 365.232 djece, kojima je potrebna humanitarna pomoć, navodi se u UNICEF-ovom saopćenju.

U izvještaju koji je UNICEF objavio povodom Svjetskog dana voda, navodi se da su 36 zemalja širom svijeta trenutno suočene sa ekstremnim manjkom vode, što se dešava kada potrebe za vodom drastično premašuju dostupne obnovljive zalihe.

U izvještaju se navodi da više temperature, rastući nivo mora, sve češće poplave, suše i topljenje leda utiču na kvalitet i dostupnost vode i sanitacije.

Iz UNICEF-a su kazali da, iako Šri Lanka nije među ovih 36 zemalja, ta država i djeca koja u njoj žive već osjete posljedice klimatskih promjena, koje uzrokuju ciklus klimatskih katastrofa i ostavljaju kobne posljedice po one najranjivije.

“Mi znamo da manjak vode ne samo da ugrožava živote i ograničava dostupnost vode za piće koja je od suštinske važnosti za zdravlje i život, već ima i brojne lančane reakcije kao što su uništenje usjeva, povećanje zaduženosti poljoprivrednika i manjak sigurnosti hrane”, izjavio je Tim Sutton, predstavnik UNICEF-a za Šri Lanku.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*