Trump prenio iračkom premijeru svoju odlučnost prema ISIL-u

Američki predsjednik Donald Trump ponovio je danas u razgovoru s iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem u Bijeloj kući da je riješen da uništi ekstremističku grupu “Islamska država”.

“Zahvaljujem vam što ste ovdje, imam puno poštovanja za vas i znam da radite jako teško… vaši vojnici se hrabro bore”, rekao je Trump i naglasio napredak iračkih snaga u borbi za Mosul.

Iračke snage uz podršku međunarodne koalicije pod američkom komandom pokrenule su 17. oktobra ofanzivu za povrat tog grada, posljednjeg uporišta “Islamske države” u zemlji. Krajem januara osvojili su istočni dio grada, a od 19. februara vode akciju za zauzimanje zapadnog dijela grada.

“Moramo se otarasiti ‘Islamske države’, moramo se otarasiti ‘Islamske države'”, rekao je Trump pred iračkim premijerom, koji u srijedu treba prisustvovati ministarskom sastanku 68 zemalja članica koalicije protiv ekstremista.

Tenzije između Bagdada i Washingtona izbile su krajem januara kada je Trump izdao svoj prvi ukaz o zabrani ulaska državaljana sedam većinski muslimanskih zemalja u SAD, među kojima je bio i Irak. Tu mjeru je blokiralo američko pravosuđe, a u novom dekretu koji je zamijenio prvi koji je Trump potpisao u martu, Irak je izostavljen.

(Beta-AFP/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*