Sirija: Novi napadi na istočni dio Damaska

Sirijski pobunjenici u utorak su započeli nove napade na istočni dio Damaska, dan nakon što je sirijska vojska osujetila prvu ofanzivu na ovaj grad, objavili su pobunjenici u saopćenju na internetu.

Pobunjenici koji pripadaju grupama Failaq al-Rahman i Al-Nusra Front započeli su drugi napad rano u utorak iz Jobara pod kontrolom pobunjenika prema industrijskom području na liniji razgraničenja između područja pod kontrolom vlade u istočnom Damasku i područja pod kontrolom pobunjenika u okolini sela Istočna Ghouta.

Novi val napada počeo je eksplozijom automobila bombe što je označilo početak druge faze pobunjeničkog napada na istočni Damask. Prema vojnom izvoru, sirijska vojska brzo se suprotstavila novoj ofanzivi, nakon što su uspjeli osujetiti prvi val pobunjeničkih napada u nedjelju.

Sirijski vojni avioni žestoko bombardiraju pobunjeničke položaje u istočnom Damasku, dok su kopnene snage uspjele zauzeti pobunjeničke položaje na bojnom polju i trenutno rade na njihovom eliminiranju, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman, prenosi Xinhua .

Državni mediji uživo su emitirali snimke iz područja Abbasyieen koje je  u blizini gdje se vode bitke, kako bi pobili tvrdnje pobunjenika da su ostvarili pomak.

Dogovor o prekidu vatre u Siriji uz posredovanje Turske i Rusije proglašen je 30. decembra 2016. godine. Režimske snage, čiji je Rusija zemlja garanter često krše dogovor, dok opozicija, čiji je garanter Turska, uzvraća samo u neophodnim situacijama. Naoružana opozicija nije prisustvovala posljednjoj rundi mirovnih pregovora u Astani jer Rusija i režim nisu ispunili data obećanja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*