Vlada TK: Tokom 2016. godine poljoprivrednici iz budžeta povukli 3,3 miliona KM

 

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj redovnoj sjednici, donijela je Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2017. godini. Ovim programom vrši se raspodjela sredstava, planiranih Budžetom Tuzlanskog kantona, za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2017. godini, a njim je predviđena realizacija dopunskih prava utvrđenih Federalnim Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica i Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji TK, realizacija ostalih izdvajanja za korisnike boračko-invalidske zaštite i kriteriji za raspodjelu sredstava za ostala izdvajanja korisnicima boračko invalidske zaštite. Ukupno planirana sredstva za ove namjene ove godine u budžetu Tuzlanskog kantona iznose više od 7,3 miliona KM. Također, Vlada je danas dala i saglasnost na Odluku o visini i rasporedu sredstava kantonalnim udruženjima pripadnika braniteljske populacije od posebnog društvenog interesa Tuzlanskog kantona za 2017. godinu.

Sufinansiranje Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o sufinansiranju Projekta vodosnabdijevanja Općine Gradačac. Shodno ovoj Odluci Tuzlanski kanton će, nakon što Općina Gradačac potpiše Ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, preuzeti obavezu da, iz sredstava prikupljenih po osnovu vodnih naknada, učestvuje u sufinansiranju ovog projekta u iznosu do 2.000.000,00 EUR ili 33,33 % od iznosa utvrđenog Ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Odobrena sredstva isplaćivat će se na račun Općine Gradačac prema dospijeću anuiteta utvrđenih Ugovorom o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju narednih deset godina.

Za ustanove kulture u 2016. godini izdvojeno oko 3 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o stanju u oblasti kulture u Tuzlanskom kantonu u 2016. godini. Informacija se zasniva na podacima iz redovnih godišnjih izvještaja, te sadrži osnovne podatke i pokazatelje aktivnosti, prikupljene tokom 2016. Od ustanova kulture čiji je osnivač i suosnivač Tuzlanski kanton, a koji su Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta dostavljeni do polovine februara 2017. godine. Ustanovama kulture tokom 2016.godine na raspolaganju je bio iznos u visini od 2.790.785,42  KM čemu treba dodati i sredstva za podršku projektima iz kulture od značaja za Kanton (50.000,00 KM) i izdavačke projekte (20.000,00 KM). Tuzlanski kanton se, prema Informaciji, još može pohvaliti po kvalitativno i kvantitativno širokoj lepezi sadržaja aktivnosti, sve masovnijem uključivanju mladih (stvaralaca i interpretatora) u mnoge vidove kulture, kao i po nizu manifestacija – i onih koje otprije imaju tradiciju, a koje opstaju i, čak, razvijaju se, a i novih, koje dobivaju mjesto na bogatoj mapi sadržaja, zahvaljujući baš razumijevanju, podršci i neposrednoj pomoći društvene zajednice. Tako su na Kalendaru manifestacija kulture od značaja za Kanton u 2016. godini, 24 manifestacije kulture, među kojima neke traju već 4 decenije, poput Gradačačkih književnih susreta koji su 2016. godine preimenovani u Kikićeve književne susrete, internacionalne likovne manifestacije „Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik“, itd…

U 2016. godini u postupku stalnog finansiranja bilo je osam javnih ustanova kulture. Među njima su Arhiv Tuzlanskog kantona, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Muzej istočne Bosne Tuzla i Bosanski kulturni centar TK Tuzla, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić” Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Specijalna biblioteka „Behram-beg”. Od 1.aprila 2017. godine, doći će do promjene u odnosima osnivačkih prava i obaveza nad tri ustanove kulture, te će Međunarodnu galeriju portreta Tuzla, u potpunosti preuzeti Grad Tuzla. Vlada Tuzlanskog kantona nastavit će finansiranje Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla 70% od ukupnog iznosa, a Narodno pozorište Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona će finansirati 51%, što će u konačnici rezultirati sa uštedama u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Tokom 2016. godine poljoprivrednici iz kantonalnog budžeta povukli 3,3 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Izvještaj o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini. Kako se navodi u Izvještaju Kantonalnim programom su se nastojale obuhvatiti poljoprivredne proizvodnje za koje Federalnim programom nije predviđena novčana podrška, kao i proizvodnje za koje su postavljene visoke proizvodne kvote po jedinici proizvodnje na federalnom nivou, a koje su od interesa za razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje na Kantonu. Uprkos nedovoljnom iznosu sredstava, Vlada Tuzlanskog kantona je svojim programom obuhvatila ne samo novčane podrške u sklopu mjera podrške proizvodnji, već i novčane podrške u sklopu mjera strukturne politike, kroz model kapitalnih ulaganja i model ostalih vrsta podrški, kako bi se bar djelomično ublažile posljedice izostavljanja ovih podrški iz Budžeta Federacije, a ovi modeli poticaja imaju veliki značaj u stvaranju uslova za povećanje obima i vrsta proizvodnji kao zadržavanja stanovništva na selu. Za ove namjene je iz kantonalnog budžeta tokom 2016. godine odobreno 3.361.791,35 KM. Najveći iznos novčanih podrški ostvarili korisnici sa područja općine Gradačac i to 946.981,76 KM. Druga općina po visini odobrene novčane podrške je Živinice sa iznosom od 616.471,40 KM. Rast u realizaciji novčanih podrški zabilježen je u ukupno 10 općina Kantona, dok je u općinama Doboj Istok, Kladanj i Teočak zabilježeno smanjenje u realizaciji novčanih podrški u 2016. godini, u odnosu na 2015. godinu. Kako se u Izvještaju navodi na području Kantona evidentni su brojni, godinama nagomilavani problemi i slabosti koji se najviše iskazuju kao nedovoljna veličina zemljišnog posjeda, neriješen status poljoprivrednog proizvođača, klasična i tržištu neprilagođena proizvodna struktura,nesređeni i nerazjašnjeni imovinsko-pravni odnosi,niska produktivnost po jedinicama kapaciteta, nizak nivo specijalizacije proizvodnje, nedovoljna i neadekvatna tehnološka opremljenost, neizgrađenost konzistentne poljoprivredne politike, odsustvo kritične mase poticajnih sredstava razvoja, nedostatak povoljnih kreditnih sredstava, nizak nivo investiranja, neizgrađene ili nedovršene institucije za podršku, odsustvo prerađivačkih kapaciteta na području Kantona i odsustvo ruralnih komponenti razvoja. Čak 66,90% poljoprivrednih gazdinstava na području Kantona raspolaže sa poljoprivrednim zemljištem veličine do 1 ha. Prosječna površina poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu poljoprivredna gazdinstava na području Kantona iznosi 1,27 ha, a u zemljama članicama Evropske unije ta veličina iznosi 14,30 ha. Nedostatak kapitala, osnovnog i obrtnog, velika je prepreka daljem razvoju poljoprivrede na području Kantona. Također, na teritoriji Države, entiteta ili Kantona ne postoji banka koja bi se bavila isključivo kreditiranjem poljoprivrede, što poljoprivrednike primorava da se kod komercijalnih banaka ili mikrokreditnih organizacija za investicijske projekte zadužuju pod veoma nepovoljnim uslovima.

Ostale odluke

Vlada je usvojila Elaborat o izvršenom popisu sredstava i izvora sredsatva Budžeta Tuzlanskog kantona sa stanjem na 31.12.2016. godine.

Vlada je danas prihvatila više izvještaja o radu kantonalnih ministarstava i institucija za 2016. godinu.Prihvaćen je Izvještaj o radu Ministarstva finansija,Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, Ministarstva za boračka pitanja,Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite u 2016. godini i Program rada Uprave za 2017. godinu,Izvještaj o radu i poslovanju Zavoda za javno zdravstvo TK za 2016. godinu, te Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.

Vlada je dopunila danas Odluku o određivanju stalnih radnih tijela Vlade Tuzlanskog kantona, organa uprave i upravnih organizacija za čiji će se rad isplaćivati novčana naknada. Ovom dopunom predviđeno je isplaćivanje naknade članovima Komisije za organizovanje i održavanje predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama. Naime, odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na cestama Bosne i Hercegovine, je propisano da će vozača, kojem je u roku od jedne godine, zbog učinjenih prekršaja iz ovog Zakona, određeno najmanje sedam kaznenih bodova, nadležni organ kod kojeg se vodi u evidenciji, pozvat na predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja saobraćajnih propisa. Pravilnikom o načinu organizovanjaovihpredavanja je utvrđeno da će komisije za organizovanje i održavanjeovih predavanja imenovati institucije entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, nadležne za unutrašnje poslove. Također, Vlada je dala saglasnost za povećanje naknade za rad članovima Prvostepene disciplinske komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika, Odbora za žalbe građana i Policijskog odbora. Shodno ovoj odluci predsjedniku pripada naknada od 200 KM, a članovima 150 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Pravilnik o postupku dostavljanja i vođenju evidencije kolektivnih ugovora. Ovim Pravilnikom uređuje se način i postupak dostave zaključenih kolektivnih ugovora,njegovih izmjena, dopuna, prečišćenog teksta ili otkaza kolektivnog ugovora Ministarstvu zarad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, te načinvođenja evidencije o dostavljenim kolektivnim ugovorima, njegovim izmjenama, dopunama,prečišćenom tekstu ili otkazu kolektivnog ugovora.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK na tekst nacrta Zakona o štrajku Federacije BiH.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je danas 1.500,00 KM Fudbalskom klubu „Mladost” Solina iz Tuzle kao finansijsku podršku u realizaciji projekta sanacije terena i dijela tribina ovog kluba pred početak proljetnog dijela sezone. Također, odobreno je 4.000,00 KM Asocijaciji sportskih novinara FBiH Sarajevo, za refundaciju dijela troškova nastalih pri realizaciji projekta dvodnevne radionice za mlade novinare koji se bave sportskim novinarstvom ili imaju afinitet prema toj grani novinarske profesije.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas visinu osnovice za obračun plaća i naknade za ishranu tokom rada uposlenika u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave na području našeg kantona u mjesecu februaru 2017. godine. Iznosi su ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodni period.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakon o stavljanju van snage Zakona o zaštiti prirode. Razlog za donošenje ovog Zakona je donošenje federalnog Zakona o zaštiti prirode koji je usklađen sa propisima Evropske unije, a kojim je u najvećem dijelu regulisana oblast zaštite prirode, te više nema potrebe za primjenom kantonalnog Zakona.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je danas usmjeravanje donacije u iznosu od 6.600,00 KM u Budžet Tuzlanskog kantona za 2017. godinu, na ime realizacije projekta „Primjena Orffove metode u radu sa djecom s poteškoćama u razvoju u redovnim školama“ za JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla. Spomenuta sredstva dodijelilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Također, odobreno je usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2017. godinu, na ime sufinansiranja projekta „Rekonstrukcija azbestnog krova i stolarije u JU OŠ Lukavica“ za JU OŠ „Lukavica“ Gračanica, u iznosu 1.546,49 KM, dodijeljene od strane Ambasade Japana u BiH.

S ciljem pojednostavljivanja procesa i jednoobraznosti obračuna plaća Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odlukuo izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće državnih službenika u organima državne službe Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost za popunu više pozicija državnih službenika i namještenika. Radi se o pozicijama koje su ostale upražnjene uslijed odlaska prethodnih radnika u penziju ili sporazumnom raskidu radnog odnosa.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluke o dodjeli koncesije na period od 30 godina privrednom društvu „MEFA-OIL“ d.o.o. Kladanj za zahvatanje vode iz vodotoka „Gučina“, općina Kladanj, za potrebe mini hidroelektrane „Gučina“ snage 350 kW. Također, ovom privrednom društvu dodijeljena je i koncesija za zahvatanje vode iz vodotoka „Jezernica“, općina Kladanj, za potrebe mini hidroelektrane „Jezernica“, snage 600 kW, na period od petnaest godina.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je imenovala Školski odbor JU Osnovna škola „Simin Han“ Tuzla i Upravni odbor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, te privremeno, a najduže na period od tri mjeseca, imenovala Upravni odbor Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica.

Vlada je danas imenovala i privremeni Upravni odbor Javne ustanove Univerzitet u Tuzli iz reda osnivača.

 

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*