Potpisan protokol o besplatnoj sterilizaciji i kastraciji napuštenih pasa i drugih pasa u Tuzlanskom kantonu

Grad Tuzla i Fondacija tuzlanske zajednice će, u cilju trajnog i humanog rješavanja problema pasa lutalica, podržati aktivnosti vezane za sterilizaciju/kastraciju pasa, koje će se obavljati na human način i u skladu sa zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kao i drugim lokalnim zakonima i standardima EU. Tim povodom gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice Jasna Jašarević, u prisustvu saradnika, potpisali su danas u Gradskoj upravi, protokol o besplatnoj sterilizaciji i kastraciji napuštenih pasa i drugih pasa u Tuzlanskom kantonu.

Prema protokolu FTZ će u saradnji sa Fondacijom Dog Trust, a u cilju sveobuhvatnog, sistemskog i trajnog rješenja problema pasa lutalica, pružiti tehničku podršku kako bi se, u okviru programa masovne sterilizacije/kastracije uličnih pasa na području TK kastriralo, odnosno steriliziralo oko 80% populacije napuštenih pasa. Metoda „uhvati, steriliši, vakciniši označi i vrati“, koja će biti korištena tokom programa je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Projekat će početi sa realizacijom 03. aprila 2017. godine i u svom obimu trajati će do 31. jula 2017. godine, sa mogućnošću produženja i nastavka saradnje, posebno za proširenje akcije besplatnih sterilizacija/kastracija na vlasničke pse.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*