Potpisan kolektivni ugovor: Zdravstveni radnici u USK dobijaju veće plate

Ugovor su potpisali Salih Mesić, ministar zdravstva i socijalne politike USK i Mirsad Muhamedagić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika USK.

“Ovo je svečani trenutak i zasigurno najznačajniji dokument iz oblasti zdravstva u USK u posljednjih deset godina. Nadam se da će se i u stvarnosti osjetiti efekti toga. Zahvaljujem se predstavnicima sindikata na vrlo korektnim i brzim pregovorima”, istakao je ministar Mesić.

Potpisivanje ugovora znači povećanje ukupnih primanja svih zdravstvenih radnika u domovima zdravlja i kantonalnoj bolnici, budući da je satnica povećana sa 2,0 na 2,35.

“Mi od 2007. godine nismo dobili saglasnost na granski kolektivni ugovor, pa čak i pored organiziranog općeg štrajka u trajanju od 50 dana, tako da je ovo svakako svečani trenutak. Sada predstoji da se usklade svi normativni akti i pravilnici o radu u skladu sa novim Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom, tako da bi od 1. maja pristupili primjeni ugovora”, istakao je Mirsad Muhamedagić, predsjednik sindikata.

Premijer USK Husein Rošić rekao je da povećanje satnice neće ostaviti negativne posljedice i opterećenje po budžet kantona, te da će sve troškove snositi Zavod zdravstvenog osiguranja USK.

“Ono što mi kao Vlada planiramo u narednom periodu je da saniramo akumulirani deficit Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, koji u ovim trenucima iznosi 13,5 miliona KM. Mi smo u tom dijelu, zajedno sa menadžmentom Zavoda zdravstvenog osiguranja, već napravili finasijsku konstrukciju da se kroz redovnu tranšu u situaciji podizanja kredita i saniranja tog duga neometano mogu obavljati sve djelatnosti Zavoda prema napravljenim programima za ovu godinu”, istakao je Rošić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*