U BiH i Hrvatskoj pretresi na 20 lokacija, uhapšeno 6 osoba

Po nalogu Tužilaštva BiH u saradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, više desetina policijskih službenika učestvuje u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva “Bosfor”.
Pretresi i lišenja slobode realizirani su u BiH i Hrvatskoj, a meta akcije su osobe osumnjičene da su za novac krijumčarile ilegalne emigrante sa područja Turske i Sirije u zemlje Zapadne Evrope.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, nalazi se u središtu Granične policije, odakle se koordinira svim aktivnostima na terenu.

U akciji učestvuje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizirano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih emigranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više desetina ilegalnih emigranata, oba spola i različitih starosnih grupa, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje Zapadne Evrope.

Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Republici Hrvatskoj.

U Bosni i Hercegovini organizirani su pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija.

Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj skupini, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima ovih nezakonitih aktivnosti.

Akcija “Bosfor”, odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnoj razini, po najvišim istražiteljskim i policijskim standardima.

Osobe lišene slobode u BiH bit će predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*