Nisu razmatrane izmjene i dopune Zakona o akcizama na sjednici Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH nije danas razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima nakon sjednice da prijedlozi ovih zakona nisu bili na dnevnom redu današnje sjednice.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici nije bio ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je službeno odsutan, te navedene tačke nisu razmatrane.

On je napomenuo da je neizvjesno kada će ovo pitanje doći na red, da su rokovi za donošenje ovih zakona vrlo upitni i da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama svakako jedan od preduslova nastavka saradnje sa MMF-om.

“Što se tiče Saveza za promjene i mene kao ministra mi nemamo stav Vlade Republike Srpske da li ona podržava ovaj zakon o akcizama, da li joj trebaju sredstva MMF-a i nastavak i proširenje saradnje sa EBRD-om i Svjetskom bankom. To je za nas relevantno kada se budemo odlučivali da li ćemo glasati za ovaj zakon ili ne”, rekao je Šarović.

On je naveo da nema stava Vlade Republike Srpske s obzirom na to da bi dodatnih 15 feninga na cijenu goriva sigurno pogodilo poljoprivredni sektor u cijeloj BiH, pa i RS-u, a ne zna se ni da li Vlada ima odgovarajući plan kojim bi umanjila štete koje bi poljoprivredni sektor usvajanjem ovog zakona pretrpio.

“Važno je za ovaj zakon da imamo mišljenja nadležnih institucija entitetskih vlada i drugih institucija, jer će oni u najvećoj mjeri biti korisnici ovih sredstva koja će biti dobijena izmjenama Zakona o akcizama. Posebno je važno i da imamo stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kao ključne institucije u ovom procesu”, smatra Šarović.

Na pitanje da li je Vlada Federacije BiH dostavila svoj stav o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, Šarović je odgovorio da nema informacije o tome i da je to manje važno jer ta tačka nije bila na dnevnom redu.

Šarović je saopćio da na današnjoj sjednici nisu razmatrane ni izmjene Krivičnog zakona BiH.

“Ima mnogo problematičnih odredaba i članova. Riječ je o veoma važnom zakonu i neophodno je pribaviti mišljenje svih nadležnih i relevantnih institucija. Onog trenutka kada ta mišljenja budu dostavljena Vijeću ministara BiH putem resornog ministarstva biće predmet rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH”, pojasnio je Šarović.
(Vijesti.ba / SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*