Konstituisan Savjet za strane investitore u Federaciji Bosne i Hercegovine

U Sarajevu je danas konstituisan Savjet za strane investitore u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Cilj osnivanja ovog savjetodavnog tijela Vlade je pomaganje i podsticanje investiranja i unapjređenja ukupnog poslovog ambijenta za investitore te potpunija koordinacija i saradnja institucija federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa u oblasti investiranja.

Osnivanje Savjeta, kojem tehničku podršku pruža Grupacija Svjetske banke i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini, dio je planiranog unaprjeđenja poslovne klime i konkurentnosti u FBiH zacrtane Reformskom agendom.

U sastavu Savjeta su predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava, Privredne komore Federacije BiH, Saveza općina i gradova Federacije BiH te predstavnik Vijeća stranih investitora u BiH. Ovom strukturom nastoji se uspostaviti partnerski odnos između svih nivoa vlasti u FBiH, ojačati javno-privatni dijalog kroz operativni rad na konkretnim problemima ili inicijativama u cilju otklanjanja ograničenih faktora za investitore i poticanje budućih ulaganja. Predsjednik Savjeta je Zlatan Vujanović, federalni Ministar trgovine.

Želimo ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, ubrzati procedure za pribavljanje građevinskih dozvola, olakšati izvoz  nastavkom reformi inspekcija i jačanjem kontrole kvaliteta usklađene sa zahtjevaima EU“ pojašnjava Vujanović najznačajnije korake koje bi eliminisale prepreke zaveća i bolja ulaganja u FBiH. „ Potrebni su nam bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora, kvalitetnija zaštita manjinskih dioničara i uvođenje privrednih sudova“ zaključuje ministar Vujanović

U svom radu, Savjet će se koristiti izvještajima i nalazima domaćih i međunarodnih institucija i organizacija sa prijedlozima za unapređenje poslovne klime u FBiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*