OSBiH bogatije za 24 američka Humveeja vrijedna 3,5 miliona dolara

Oružane snage Bosne i Hercegovine od danas su bogatije za 24 vozila Humvee koja im je donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Svečana primopredaja je izvršena u kasarni Rajlovac kod Sarajeva, a donacije je vrijedna 3,5 miliona dolara.

Kako je najavljeno drugi dio paketa, od blizu 20 vozila, bit će predat do kraja 2017. godine.

Na ceremoniji primopredaje vozila prisutnima su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH i generalmajor Senad Mašović.

Ambasadorica Cormack je tokom svog uvodnog obraćanja govorila o karakteristikama Humvee vozila, koji savladaju najnepristupačnije terene na planeti. oni su bili u funkciji od pustinja na Bliskom istoku do Aljaske. Ambasadorica Cormack je dodala da su ta vozila sinonim za američku armiju, NATO i druge jake vojske na planeti te da su od danas temelj pokretnosti jedinica OSBiH.

– Mnogi od nas su prisustvovali sličnim događajima i govorima, ali uvjeravam vas da je ovaj dan drugačiji od ostalih. Vozila koja vidite neće vas odvesti u NATO preko noći, ali pokazuju jasnu američku predanosti vašoj zemlji i njenom putu ka euroatlantskim integracijama. OSBiH koje su se dokazale tokom poplava 2014. godine sada će moći reagovati brže i efikasnije na prostoru cijele države – rekla je ambasadorica Cormack.

Ministrica Pendeš je rekla da je donacija 24 vozila iskaz saradnje BiH i Sjedinjenih Američkih Država te da svojim svakodnevnim zalaganjem djelatnici Ambasade SAD-a dodatno unapređuju modernizaciju OSBiH.

– Donirana 24 vozila u vrijednosti od 3,5 miliona dolara, kao i dodatnih 20 koji će biti isporučeni do kraja godine, u znatnoj mjeri će unaprijediti sposobnost OSBiH. Vozila koja vidite predstavljaju platformu za nadogradnju sredstava zaštite OSBiH, operacije izviđanja i taktičko-ofanzivne operacije. Sljedeće sedmice bit će održana i prva obuka pripadnika OSBiH na njihovom održavanju – kazala je Pendeš.

Zamjenik načelnika OSBiH generalmajor Senad Mašović je u svom obraćanju, između ostalog, naglasio da ova pomoć SAD-a ima dodatni značaj “jer je osnažila Oružane snage BiH u segmentu transportnih kapaciteta, a samim tim učinila nas operativnijim, efikasnijim, bržim i prisutnijim tamo gdje bude potrebno, jer je u današnje vrijeme mobilnost jedan od glavnih pokazatelja efikasnosti i sposobnosti modernih oružanih snaga.”

(Avaz/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*