Sat za planetu Zemlju: Sarajevo, Mostar i Banja Luka večeras gase svjetla

Sarajevo, Mostar i Banja Luka pridružit će se večeras jubilarnom desetom Satu za planetu Zemlju, inicijativi koju na globalnom nivou organizira Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

Sarajevska Vijećnica ugasit će svoja svjetla u periodu od 20.30 do 21.30 sati.

I Stari most u Mostaru, simbol grada na Neretvi, večeras će, poput velikog broja svjetskih kulturnih i istorijskih znamenitosti, na sat vremena uroniti u mrak. Mostarci su pripremili i niz drugih akcija na nekoliko lokaliteta u gradu.

U Banjoj Luci će, u istom terminu, biti ugašena svjetla na zgradama Gradske uprave i Kulturnog centra Banski dvor, zatim u Muzičkom paviljonu Parka “Petar Kočić”, kao i na objektima Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, “Pošta Srpske” i “Elektrokrajine”.

Na sat vremena bit će isključena i javna rasvjeta u Ulici Veselina Masleše i u dijelu Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

Bosanskohercegovački gradovi tako će se pridružiti brojnim svjetskim gradovima, koji ovom akcijom žele da ukažu na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena. Cilj je potaknuti ljude da na svakodnevnoj osnovi ulože napore, kako bi sačuvali prirodne resurse za buduće generacije.

Gašenjem svjetla u svojim domovima od 20.30 do 21.30, građani cijele Bosne i Hercegovine mogu se pridružiti ovoj najvećoj globalnoj akciji.

Sat za planetu Zemlju, prvi put je održan 2007. godine u Sidneju. Do 2016. je uključio stotine miliona ljudi u 178 zemalja širom svijeta, te ušao u istoriju kao najveća globalna volonterska akcija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*