Donald Trump okrivio demokrate zbog neuspjeha zdravstvene reforme

Američki predsjednik Donald Trump okrivio je demokrate za neuspjeh svog zdravstvenog sistema i reformi, prenosi BBC.

Zakon o zdravstvu je povučen u petak, jer nije imao dovoljno podrške da prođe u Kongresu.

U razgovoru za Washington Post, Trump je rekao: “Nismo mogli dobiti jedan demokratski glas, bili smo malo stidljivi, vrlo malo, ali bilo je dovoljno”.

Posljednje minute povlačenja zakona predsjednik vidi kao veliki udarac na njega. Predsjedavajući Doma Paul Ryan, rekao je da su se on i Trump složili da se povuku glasovi, nakon što je postalo jasno da neće dobiti najmanje 215 potrebnih republikanskih glasova.

Republikanci trenutno imaju većinu u oba doma i Senata. Međutim, većina izvještaja govori da je između 28 i 35 republikanaca bilo protiv Trumpovog nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Neki su rekli su da su nezadovoljni da se smanji cijena zdravstvenog osiguranja, dok su drugi smatrali da promjene ne idu dovoljno daleko. Trump je ranije poručio republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku priliku da ga reformiraju.

Trump je objavio taj ultimatum pošto je Zastupnički dom Kongresa za jedan dan odgodio glasanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati.

Podsjećamo da je poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*