Promocija zbirke pjesama “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” u Sarajevu

U Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića će se u utorak 28. marta 2017. godine sa početkom u 18 sati održati promocija zbirke pjesama “1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena” autora profesora Šahbaza Jusufovića iz Tuzle.

U okviru ove promocije će se upriličiti i koncert sevdaha u kojem učestvuju Nedžad Salković i Zekija Suman, uz pratnju Narodnog orkestra Univerzitetskog kulturno-umjetničkog društva “Zvonko Cerić” iz Tuzle, pod upravom Hazima Jusufovića.

Zbirka pjesama je životno djelo profesora Jusufovića, koji je građu za ovu izuzetno vrijednu dvotomnu knjigu, sa tekstovima pjesama, notnim zapisima i melodijskim linijama, počeo prikupljati davne 1966. godine, sa namjerom da pruži svoj doprinos u očuvanju kulturnog i istorijskog blaga Bosne i Hercegovine, pjesme sevdalinke. Radi se o kapitalnom djelu o sevdalinci i sevdahu.

O knjigama će govoriti promotori: kompozitor Asim Horozić, književnik Nijaz Alispahić, etnomuzikolog Tamara Karača-Beljak, izdavač i direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla Edis Bajić i autor Šahbaz Jusufović.

Jusufović ističe da se na jednom mjestu nalazi veliki i mirišljavi buket najljepših pjesama koje su iznjedrili narodi Bosne i Hercegovine, sa tekstovima, melodijama i harmonijskim podlogama u izvornom obliku, onako kako su pjevane poslednjih 70 do 80 godina.

Ulaz na promociju je slobodan.

(RTV7)

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*