Benzinske pumpe u FBiH snizile cijene prvi put od početka 2017.

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine pale su za pet konvertibilnih feninga prvi put od početka decembra 2016.

S obzirom na stabilni period cijena koji je trajao od decembra 2016. do marta 2017. godine, vrijednost goriva na pumpama u FBiH nije se mijenjala nekoliko mjeseci.

Upravo zbog spomenutog kraja stabilnog perioda koji je okočnan naglim padom cijene barela početkom marta, vlasnici pumpi odlučili su uskladiti cijene s novom vrijednošću crnog zlata na svjetskim berzama koja u trenutku pisanja ovog teksta iznosi blizu 47 dolara (WTI), odnosno blizu 50 dolara (Brent).

“Prošle sedmice došlo je do smanjivanja cijena za derivate za po pet konvertibilnih feninga na više od 50 posto pumpi u Federaciji BiH. Ostale pumpe najavlju promjene u ovoj sedmici”, potvrđeno je za Klix.ba iz Odsjeka za cijene pri Federalnom ministarstvu trgovine.

S obzirom na to da je posljednja zabilježena prosječna vrijednost goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine (30. januar) iznosila 1,90 KM za dizel, 1,95 za benzin 95 i 2,10 za benzin 98, možemo zaključiti da će novi prosjek biti 1,85 KM, 1,90 KM i 2,05 KM.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*